EXCLUSIVITATE. Noul mitropolit al Clujului: Mă preocupă slujirea duhovnicească, dar şi cea socială, implicarea în viaţa cetăţii - FOTO

EXCLUSIVITATE. Noul mitropolit al Clujului: Mă preocupă slujirea duhovnicească, dar şi cea socială, implicarea în viaţa cetăţii - FOTO
Noul arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, are ca prioritate preluarea „din mers” şi continuarea misiunii desfăşurată la Cluj de arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Într-un interviu în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ, înaltul prelat a precizat că, în opinia sa, experienţa pastorală a fost principalul motiv care i-au determinat pe membrii Sfântului Sinod să îi acorde astăzi votul.

Ce credeţi că a contat în alegerea dumneavoastră ca arhiepiscop şi mitropolit al Clujului?
Eu cred că părinţii sinodali s-au gândit la experienţa pastorală pe care o am, că nu-s puţini 21 de ani de episcopat şi înainte de aceşti ani 12 ani de preoţie. Cred că la asta s-au gândit părinţii sinodali când mi-au dat votul, socotind că voi încerca să continui misiunea Înaltpreasfinţitului Bartolomeu şi că voi încerca să fac misiune bună la Cluj. Spuneam că nu sunt total străin de Cluj, pentru că acolo am fost hirotonit diacon şi preot. În Arhiepiscopia Clujului, la Turda, am stat 7 ani. În general se ştie, şi aşa este, sunt maramureşan, am crescut în Maramureş, tatăl meu era din Maramureş, dar mama mea, Dumnezeu să o ierte, era din judeţul Cluj.

Consideraţi că situaţia de acum cinci ani a fost un argument în favoarea dumneavoastră, în sensul reaparării unei „nedreptăţi" faţă de ierarhii ardeleni?

Nu ştiu dacă s-au gândit la asta. Cred că mai mult a contat ceea ce v-am spus, misiunea ce s-a desfăşurat la Alba-Iulia, cu ajutorul lui Dumnezeu. Într-o eparhie care totuşi nu-i foarte bogată s-au realizat lucruri importante. Dacă este să mă opresc doar la câteva: Facultatea de Teologie, Seminarul Teologic, postul de radio şi biserici noi, multe, două sute şi ceva. Avem în Arhiepiscopia de Alba-Iulia 43 de unităţi monahale, mănăstiri şi schituri, unde înainte de 1990 erau doar două.

Aţi avut o strategie anume în privinţa vieţii monahale?
Atât doar că m-am preocupat de ei, i-am înconjurat cu drag, i-am primit cu drag.

Care vă vor fi priorităţile la Cluj?
Eu zic că să preiau din mers misiunea ce a desfăşurat-o acolo Înaltpreasfinţitul Bartolomeu, misiunea duhovnicească, întâi de toate, slujirea, slujbe şi grija faţă de tineri, în primul rând de tinerii teologi. Pe lângă această slujire duhovnicească, pe lângă slujbe, poate foarte importantă este şi slujirea socială şi implicarea în viaţa cetăţii.

Accentul va cădea pe exercitarea calităţii de arhiepiscop sau a celei de mitropolit?
Cea de mitropolit te solicită din când în când, pe când cea de păstor, de arhiepiscop, te solicită tot timpul.

Ce perspectivă întrevedeţi pentru Eparhia de Alba, inclusiv în privinţa succesorului dumneavostră?
Deocamdată nu am nimic clar, dar eu cred că Dumnezeu va purta de grijă şi urmaşul meu de acolo va duce steagul înainte, adică ca tot ce s-a făcut să se păstreze şi, mai mult, poate chiar să se sporească.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza