Exercițiu aerian cu 1.000 de militari americani și români la Câmpia Turzii

Exercițiu aerian cu 1.000 de militari americani și români la Câmpia Turzii
Un exercițiu de asalt a unei baze militare s-a derulat, sâmbătă dimineață, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, în cadrul programului Swift Response 17-1, la care au participat aproape 1.000 de militari români și americani.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, scenariul prevăzut pentru acest exercițiu avea ca obiective înconjurarea, ocuparea, securizarea și operaționalizarea, de către trupele aliate române și americane, a unei baze aeriene. Exercițiul a demarat la 04:00 și a durat patru ore. 

În cadrul Swift Response 17-1 (SR17-1), exercițiu de sprijin pentru cel multinațional Saber Guardian 2017, au participat forțe și mijloace din regimentele americane 143 Infanterie Texas și 2 Cavalerie, 800 de militari și tehnica aferentă, din Forțele Aeriene Române (FAR), aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Socat, personal și tehnică aferentă, iar din FAR, 150 de militari cu transportoare amfibii blindate și sisteme de apărare antiaerienă Gepard, conform Agerpres.

În cadrul exercițiului, 9 avioane Hercules C130 au parașutat tehnică militară grea. Avioanele, care proveneau de la Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat tehnică militară grea, printre care și vehicule High Mobility Multipurpose Wheeled. Parașutarea, care a avut loc pe un câmp de lângă Luna, a durat 3,30 minute, potrivit scenariului.

În cursul nopții a mai avut loc un exercițiu de parașutare a 500 de militari americani. SR17-1 este un exercițiu multinațional întrunit anual, condus de Forțele Terestre ale SUA în Europa, în scopul dezvoltării interoperabilității forțelor aeropurtate aliate. SR17-1 se desfășoară în perioada 18-23 iulie în mai multe localități din Bezmer și Novo Selo Training Area în Bulgaria, Baza Aeriană Papa din Ungaria, Cincu și Câmpia Turzii în România.

Comenteaza