Exerciţiu româno-american la Cluj: zboruri cu avioane F-16 VIDEO

Exerciţiu româno-american la Cluj: zboruri cu avioane F-16 VIDEO
Şase avioane americane F-16 zboară de astăzi, timp de o săptămână, în spaţiul aerian românesc. Avioanele vor decola de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii în cadrul unui exerciţiu româno-american. Reprezentanţii Forţelor Aeriene Americane spun că exerciţiul nu are legătură cu evenimentele din Ucraina şi că a fost planificat de un an. Piloţii români, obişnuiţi cu bătrânele MIG-uri, vor avea ocazia să piloteze avioane F-16, de tipul celor care vor înzestra armata română în mai puţin de doi ani.

Americanii au adus la Câmpia Turzii 6 avioane de tip F-16 în cadrul exerciţiului "Dacian Viper 2014". Peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, se vor pregăti alături de 250 de militari americani. Reprezentanţii Forţelor Aeriene Americane spun că exerciţiul nu are legătură cu masarea truperlor ruse la graniţa cu Ucraina.

Americanii vor zbura și cu bătrânele MIG-uri.

Exerciţii similare s-au mai organizat la Baza Aeriană 71 în anii 2006, 2008 și 2011. Scopul exerciţiului este de a crește nivelul de pregărire al piloților români și de dezvoltare a cooperării între armatele române și americane în cadrul NATO.

"Scopul exericitiului este de a ne antrena in conditii si practici suspuse armatelor din cadrul NATO, sa crestem nivel piloti din escadrila, sa producem un nivel de pregatire al unor piloti mult mai inalt decat il au acum", a spus Adrian Motoroga, comandant escadrilă de luptă

La final, unii piloți români vor primi certificări de lideri de misiune pentru a putea participa cu calitate superioară în următoarele exerciții. Exercițiul include zboruri pe F-16 cu dublă comandă, pilotate în tandem de români și americani.

"Sunt planificati numai piloti tineri, care in timp speram sa isi perfectioneze pregatirea sa ajunga sa exploateze cu succes F-16le. Este o etapa in care incercam sa ne evaluam pilotii si pe cei mai buni sa-i ducem spre viitorul avion multirol", a declarat Marian Petruş, comandant Baza 71 Câmpia Turzii.

Exercițiul se desfășoară în perioada 10-17 aprilie și include interceptare aeriană și luptă aeriană fără a se folosi muniție.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza