Exodul medicilor specialişti clujeni

Exodul medicilor specialişti clujeni
Tot mai mulţi medicii rezidenţi clujeni pleacă în unităţile sanitare din ţările din vestul Europei pentru a învăţa meserie şi pentru a câştiga mii de euro pe lună.

 

In timp ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, intenţionează să suplinească deficitul de cadre medicale “importând” medici chinezi, rezidenţii clujeni pleacă în Vest pentru a acumula experienţă şi a câştiga mai bine.

Medicina, una dintre cele mai vechi şi onorabile meserii, a devenit o adevărată umilinţă pentru medicii rezidenţi români. Ei au un salariu mizer şi se confruntă în clinici cu un sistem organizatoric de tip feudal, ce nu le permite să se profesionalizeze în acelaşi ritm cu medicii rezidenţi din străinătate, apreciază rezidenţii clujeni.

Din aceste motive, odată cu intrarea României în comunitatea europeană, numărul cererilor de eliberare a certificatelor de conformitate necesare obţinerii dreptului de a profesa peste hotare a crescut considerabil.

Din 2007 până astăzi, au fost înregistrate peste 7.000 de cereri depuse de medicii din România şi aproape 5.000 de solicitări din partea asistenţilor medicali. Singura cauză a exodului specialiştilor români identificată de Ministerul Sănătăţii Publice este legată de nemulţumirile salariale ale medicilor.

 

Cu toate acestea, rezidenţii clujeni susţin că ofertele care vin din străinătate sunt atractive în primul rând pentru că în clinicile din Vest li se oferă şansa de a lucra mai mult.

“In România, meseria mai degrabă se fură decât se transmite de către medicii primari”, explică Radu I., rezident într-un spital din Cluj, dar care preferă să-şi păstreze anonimatul. De altfel, aproape nici un rezident clujean din cei 1.600 existenţi nu îndrăzneşte să îşi decline identitatea atunci când discută despre sistemul medical românesc.

“Numai inconştienţii sau medicii rezidenţi plecaţi în străinătate ar accepta să-şi dea numele când vorbesc despre neregulile din medicină. Statutul nostru în spitale e destul de fragil şi declaraţiile asumate nu ne-ar ajuta deloc”, mărturiseşte cu regret Remus S., şi el medic rezident din Cluj.

 

Rezidenţii spun că medicii specialişti le oferă posibilitatea tinerilor medici să asiste la operaţii, dar nu şi să opereze singuri. “E vina medicilor mai bătrâni, nu a sistemului, pentru că rezidenţii nu sunt lăsaţi să practice medicina. Asta din cauză că doctorii au o relaţie cu pacienţii de o altă natură decât în străinătate. înţelegeţi ce vreau să spun”, a precizat Radu Căpâlneanu, membru al Colegiului Medicilor din Cluj.

Pentru că sunt prea mulţi medici rezidenţi care vor să înveţe meserie, ei sunt nevoiţi să accepte orice umilinţă, să-şi piardă timpul codificând bolile şi scriind foi de observaţie sau bilete de trimitere. Nici financiar rezidenţii nu stau prea bine.

Un rezident de anul I la chirurgie are un salariu mai mic, de exemplu, decât un agent comercial din mall-urile clujene. în timp ce o vânzătoare din Polus Center, cu un program fix de şase ore pe zi, are un salariu lunar de 1.000 de lei, un proaspăt absolvent de medicină primeşte doar 970 de lei.

 

Cei care vor mai mult decât li se oferă în ţară aleg să plece în străinătate. “Oraşul în care am lucrat nu era mai mare decât Gherla. Eram cam unsprezece medici români acolo. Primeam 1.200 de euro pe lună, plus remunerarea pentru gărzi”, îşi aminteşte Radu I., care a lucrat timp de un an într-un spital din Franţa. în clinicile private din Marea Britanie medicilor rezidenţi români li se oferă aproximativ 3.400 de euro pe lună.

“Plecarea rezidenţilor din Cluj este justificată prin salarizarea mizeră şi prin condiţiile mai bune de muncă din Occident. Dacă nu aş fi ajutat-o pe fiica mea în timpul rezidenţiatului, ea nu s-ar fi putut întreţine singură. Plus că în străinătate a operat în şase luni cât n-a operat cinci ani în ţară”, mărturiseşte Radu Căpâlneanu.

Până la închiderea ediţiei, Ministerul Sănătăţii Publice nu a oferit nici un răspuns referitor la măsurile pe care le vor lua pentru a opri exodul medicilor rezidenţi români.

Comenteaza