Expert maghiar: Fluxul toxic nu va afecta ecosistemul Dunării

Expert maghiar: Fluxul toxic nu va afecta ecosistemul Dunării
Fluxul toxic cauzat de accidentul de la o fabrică de alumină din Ungaria nu va avea probabil efect asupra eosistemului începând din localitatea maghiară Komarom, a precizat directorul companiei de administrare a apelor din regiunea respectivă.
Localitatea Komarom este situată la aproximativ 80 de kilometri mai jos de locul unde apele poluate au intrat joi în Dunăre, conform agenţiei de ştiri Mediafax.

„Efectul alcalin provenit de la poluare nu va avea probabil consecinţe asupra ecosistemului Dunării începând din Komarom”, a precizat Emil Janak, citat de agenţia ungare MTI, potrivit aceleiaşi surse.

Expertul a specificat că ieri seară, în jurul orei 19 a fost măsurat în Duăre un PH de 8,4, cu dpoupă ore mai devreme PH-ul fiind de 9,1.

Emil Janak a specificat că autorităţile estimează la Komarom un PH de 8,1, situaţie, „ceea ce nu provoacă nicio pagubă pentru ecosistem”.

Valorile PH-ului îăn perioade normale sunt de 8. Corespondenţii AFP au constata la ora 19.30, ora României, că ultimele măsurători efectuate de experţi la acea oră indicau valori ale PH-uluio de 8,04, conform Mediafax.

Un accident în urma căruia soldat cu deversarea de noroi roşu a avut loc luni în Ungaria, la o fabrică de alumină din localitatea Ajka, situată aproximativ 160 de kilometri de Budapesta.

În urma accidentului patru persoane au murit, iar alte 150 de persoane au fost rănite, 3 persoene fiind date dispărute în continuare, potrivit agenţiei de ştiri.

Comenteaza