Extremistul maghiar se joacă cu legile româneşti

Extremistul maghiar se joacă cu legile româneşti
Csibi Barna - maghiarul care e cercetat de procurorii din Harghita după ce l-a spânzurat pe Avram Iancu - a fost scos de sub urmărire penală la Cluj, la sfârşitul lunii februarie.

Csibi Barna e abonat la Poliţia Clujului: la fiecare 1 Decembrie, el şi Garda Secuiască se deplasează la Cluj-Napoca pentru a forţa un punct de vedere referitor la Unirea Transilvaniei cu România în 1918. Ridicaţi de poliţie în 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis neînceperea urmăririi penale asupra lui Csibi Barna şi a altor şapte secui pentru "utilizare în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe" şi "promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii".

Astăzi, cercetat fiind pentru instigare la discriminare după ce l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc, de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, Csibi tocmai ce a scăpat de procesul de la Cluj. În data de 2 martie 2011, el publica pe blogul personal motivarea rezoluţiei procurorilor clujeni cu privire la incidentul din 1 Decembrie 2011. Procurorul Theodor Pavelescu arată că "actele premergătoare efectuate în cauză nu relevă date sau indicii plauzibile care să ateste, în privinţa celor opt participanţi, existenţa unor fapte de natură penală". De Ziua Naţională a României, Csibi Barna şi alte şapte persoane, membre în Garda Secuiască de la Miercurea Ciuc, îmbrăcate în combinezoane negre şi purtând şepci negre, au fost reţinuţi de poliţiştii şi jandarmii clujeni la ieşirea din autoservirea Agape de pe strada Iuliu Maniu.

Dintre membrii grupului unii purtau imprimate pe haine menţiunea "Wass Albert Szovetseg" (Uniunea Wass Albert - n. red.), iar în autoturismul cu care se deplasau au fost descoperite cinci steaguri: unul al Ungariei, unul al Sfintei Coroane a Ungariei, un steag al dinastiei arpadienilor - Arpadhazi, un drapel secuiesc tradiţional şi un steag Kossuth. Cei opt protestatari maghiari mai aveau asupra lor însemne ale Gărzii Maghiare, precum şi diverse sloganuri naţionaliste folosite de formaţiune. În urma audierilor la parchet, aceştia au declarat că intenţionau să se deplaseze la statuia Sf. Gheorghe din faţa Catedralei Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu, pentru a comemora înfiinţarea Batalionului Secuiesc, la 1 Decembrie 1918, prin depunerea de coroane şi recitarea de poezii.

"Nu comentez decizia instanţei. Eu mi-am făcut datoria înainte. Din câte ştiu, Csibi Barna are trei dosare penale la Cluj. Ne vom face datoria şi de-acum înainte. Cred că trebuie măsuri dure împotriva celor care sunt extremişti şi se manifestă ca extremişti", a declarat comisarul-şef Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Cluj-Napoca şi cel care a coordonat acţiunile care vizau vizita la Cluj a lui Csibi. Pe blogul personal, Csibi Barna explică "trucurile" prin care poţi scăpa de dosar penal atunci când eşti acuzat de xenofobie sau promovarea unei ideologii extremiste. El afirmă că poţi să ai şanse dacă reuşeşti să convingi instanţa că ai folosit caractere runice.

Ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita s-a autosesizat în cazul liderului grupării Garda Secuiască din Miercurea Ciuc, Csibi Barna, după ce acesta a fost identificat ca fiind cel ce a spânzurat marţi, 15 martie, o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. Acuza care i se aduce este de instigare la discriminare.

Judecat pentru antisemitism

Csibi Barna are un proces pe rol la Tribunalul Harghita, fiind cercetat penal, împreună cu alţi doi tineri din Miercurea Ciuc - Szocs Tibor şi Puşkas Andras Miklos, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. În 6 aprilie 2010, cei trei au amplasat, în faţa unui supermarket din localitate, o pancartă pe care au scris în limba maghiară: "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei!" (‘Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!').

 

Comenteaza