Familii de suflet pentru copiii abandonaţi din Cluj. NTT DATA Romania sprijină programele umanitare ale asociației Alfa Grup

Familii de suflet pentru copiii abandonaţi din Cluj. NTT DATA Romania sprijină programele umanitare ale asociației Alfa Grup

Copiii abandonați din judeţul Cluj au şansa la o viaţă mai bună, datorită unei familii cu suflet. Totul a început în urmă cu 5 ani, pornind de la 6 oameni cu o dorinţă comună. În prezent, peste 500 de copii și tineri din judeţul Cluj beneficiază de programele asociaţiei Alfa Grup, în sprijinul căreia a venit şi NTT DATA Romania, companie care alege să se implice constant în susţinerea diverselor cauze umanitare.

Kinetoterapie pentru micuţii cu probleme motorii

Peste 80 de voluntari şi câţiva angajaţi permanent - 2 kinetoterapeuţi, 4 coordonatori de proiecte, președintele asociației şi un asistent manager – se ocupă de cele 4 proiecte desfăşurate de asociaţia Alfa Grup în judeţul Cluj. Este vorba despre colaborări cu centre de plasament şi centre private atât din municipiul Cluj-Napoca, cât şi din Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Gherla, Florești sau Apahida.

Primul proiect - “Nu eşti singur” - implementat de Alfa Grup, în urmă cu 5 ani, a vizat Clinica Pediatrie 4 din Cluj-Napoca, iar ulterior a fost extins la Centrul Pinocchio pentru copiii cu handicap sever din oraş şi la un centru de plasament din Jucu.

“La Pediatrie 4 asigurăm kinetoterapie, de 4 ani și jumătate, plus tot ceea ce ține de igienă personală, de la scutece, la gel de duș. La fel şi la Jucu. La Pinocchio avem un grup mare de voluntari, care merg și petrec timp cu copiii”, spune Alina Goia, vicepreședintele asociației. Tot la Pediatrie 4, cu sprijinul asociaţiei a fost îmbunătățit interiorul spitalului, au fost schimbate paturile, a fost amenajată o sală de kinetoterapie și un părculeț de joacă.

Familii de suflet. Pe termen lung

Un alt proiect demarat de asociație se numeşte “Familii de suflet”, finanţat prin granturi norvegiene, destinat să stabilească legături pe termen lung între copiii abandonaţi şi adulții care vor să-i ajute. Copiii se întâlnesc la activităţile de grup cu familiile de suflet, iar mai târziu pot merge acasă sau în oraş. Proiectul a fost extins și în Turda, unde s-au format 4 astfel de familii.

“Familii de suflet înseamnă implicare pe termen lung, aceasta fiind și prima condiție pe care o cerem voluntarilor care vor să se implice în proiect, deoarece o mare parte din copii au trecut prin trauma abandonului o dată, nu vrem să mai repete experienţa”, punctează Adela Baghiu, coordonator al proiectului "Familii de suflet".

Voluntarii se întâlnesc cu copiii atât cât le permite timpul, unii îi duc acasă la final de săptămână sau îi iau în vacanțe, ba chiar în concediu, oferindu-le astfel experiența unei familii adevărate. “Majoritatea copiilor nu cunosc ce înseamnă noțiunea de familie, iar când sunt duși acasă de voluntari, au contact cu experiența unei familii adevărate, care este cu totul altceva decât ceea ce trăiesc în centrele de plasament”.

NTT DATA Romania găzduiește lunar întâlnirile de grup ale voluntarilor cu copiii instituționalizați: “Avem 2 întâlniri mari de grup pe lună, iar una dintre ele are loc la NTT DATA Romania. Deseori, angajații sunt aici și se implică, se joacă cu copiii și chiar devin voluntari sau oferă donații asociației”, adaugă Adela Baghiu.

Introducere în viaţa reală. Pentru tinerii proaspăt ieşiți din sistem

Un alt proiect al asociației se adresează tinerilor care, la 18 ani, ies din centrele de plasament. Conform statisticilor, doar 3,5 - 7 % dintre aceştia reușesc să se întrețină singuri și să își construiască o viață decentă după ce părăsesc sistemul, în timp ce 10 % se sinucid și alți 50% ajung după gratii sau pe stradă. “Ei nu au pe nimeni pe lume în momentul în care părăsesc centrele de plasament, iar provocările lumii exterioare sunt foarte mari. Au 18-19 ani, sunt cu stima de sine foarte scăzută, nu au încredere în ei. Au mare nevoie de ajutor când părăsesc sistemul, deoarece nu mai au nici măcar hrană, nu mai au o locuință și atunci ne-am gândit să facem ceva și în această direcție”, povestește Alina Goia.

Astfel, în urmă cu doi ani, a prins contur proiectul “Raza”, care îi ajută pe tinerii adulți să se acomodeze cu traiul din afara centrelor în care și-au petrecut toată viața. Asociația îi ajută să își găsească locuri de muncă, îi învață să își gătească și le asigură un adăpost. “Am început cu un apartament, în care au venit 4 tineri. Între timp, au venit și au plecat 10. Atunci când ei se simt în siguranță, pleacă. Noi îi sprijinim cu chiria, îi ajutăm să își găsească un loc de muncă, să își continue studiile, îi învățăm cum să-și spele hainele, cum să gătească. Practic, este o introducere în viața reală”, continuă Alina.

Cadouri de Crăciun de la NTT DATA Romania

Colaborarea Alfa Grup cu NTT DATA Romania a început în urmă cu aproximativ doi ani de zile și se află în continuă dezvoltare. Un proiect desfășurat cu ajutorul sprijinului financiar oferit de furnizorul de servicii şi soluţii software a avut loc în preajma sărbătorilor de iarnă. NTT DATA Romania s-a oferit să îndeplinească dorinţele mai multor micuţi şi să le ofere cadourile de Crăciun mult visate, de la telefoane mobile, la smartwatch-uri și hăinuțe.

“Ne bucurăm foarte tare de colaborarea cu NTT DATA Romania. Pe lângă sponsorizări, întâlniri, oameni care se implică, e importantă pentru noi și asocierea cu o companie atât de puternică. O considerăm ca pe o oportunitate foarte mare. Ne ajută enorm, ca echipă, să știm că nu suntem singuri, și că o companie de renumele NTT DATA Romania este alături de noi și ne sprijină, iar prin noi, este alături de copiii abandonați din Cluj. Cei mici, venind aici lunar, se gândesc că poate într-o zi vor ajunge și ei să lucreze aici”, mărturisește Adela Baghiu.

NTT DATA Romania este furnizor și integrator de soluții și sisteme IT complexe având o echipă de peste 1.700 de specialiști în România și Serbia, specialiști care activează pe proiecte diverse în industriile Automotive, Banking, Manufacturing, Energy and Utilities, Public Sector & Utilities, Retail, Transportation & Logistics.

Portofoliul companiei include o gamă variată de servicii precum: dezvoltare și integrare soluții software standard sau individualizate, managementul aplicațiilor și suport, testare, asigurarea calității, consultanță IT și de business, servicii de securitatea informației și infrastructură etc.

Comenteaza