Fany, contestată din nou la Floreşti

Fany, contestată din nou la Floreşti
Sute de floreşteni au fost păcăliţi de firma transportatoare care îi aduce în Cluj: societatea a schimbat orarul autobuzelor fără să anunţe călătorii.

Luni dimineaţă, zeci de locuitori din Floreşti, care se grăbeau să ajungă la Cluj-Napoca, au aşteptat ore în şir autobuzele firmei Fany, titulara, din 2004, a unei licitaţii de transport călători între cele două localităţi proxime. Motivul a fost schimbarea programului de circulaţie, după orarul de vară.

"Sunt circa 27 de curse scoase care legau Cetatea Fetei de Cluj-Napoca. Acum sunt autobuze la 7:30 şi la 8:30. Cei care trebuie să ajungă la serviciu la 8:00 n-au nicio şansă, pentru că nu ajungi în jumătate de oră, iar staţia nu e la scara sediului firmei unde lucrezi. E nevoie să mai iei şi un autobuz de oraş", spune Rodica, o clujeancă navetistă. "Nu mai ajung la serviciu, nu am maşină. Trebuie să merg cu taxiul, 10-20 de lei, cât îmi ia. Am făcut şi nişte petiţii pentru reducerea biletelor, pentru program, dar nu s-a luat nici o măsură. Din contră, acum s-au redus cursele", se revoltă şi M.S. "M-am dus la maşina de 19:45 să vin acasă cu fiică-mea din Cluj şi vine autobuzul, iar şoferul zice că el pleacă la opt jumate, nu la opt fără un sfert. N-am fost anunţată, n-am văzut nici un afiş niciunde şi nu sunt mulţumită. Fiind un abonament aşa de mare, de 90 de lei, nu sunt mulţumită. Acum circulă din oră în oră sau după două ore, deci un program pur şi simplu aiurea. Ne-am făcut abonament la începutul lui iunie, dar nu ne-au zis de aşa ceva", se plânge Viorica Crişan, o altă navetistă.

Primarul localităţii spune că încearcă să remedieze situaţia pe cale amiabilă. "Dumnealor făceau tot timpul modificări ale orarului, până acum nu au fost probleme. Am discutat cu ei. A rămas ca joi sau vineri să ne auzim la telefon şi să ne întâlnim pentru a discuta nemulţumirile cetăţenilor. Lumea e nemulţumită şi de tarife, e adevărat, vom discuta şi acest aspect", a declarat Ioachim Vancea. În timpul anului şcolar şi universitar, Primăria Floreşti a achitat lunar sume de circa 35.000 -45.000 de lei firmei Fany, sub formă de subvenţie pentru elevi şi studenţi. "Am plătit lunar jumătate din preţurile abonamentelor. Sunt foarte mulţi copii care studiază la licee în Cluj-Napoca. Pe perioada vacanţei această sumă nu se va mai plăti", a adăugat Vancea. Fany a primit contractul de transport între Cluj-Napoca şi Floreşti în 2004, în urma unei licitaţii organizate de Registrul Auto Român şi Consiliul Judeţean Cluj, iar caietul de sarcini prevedea un anumit număr de curse, care însă au fost suplimentate în timp ori s-a renunţat la ele.

Nu e prima oară când locuitorii Floreştiului se arată nemulţumiţi de serviciile prestate de societatea Fany. La sfârşitul lunii mai, asociaţia "Civica Floreşti" a întocmit o petiţie online, care a fost semnată de peste 500 de persoane. Petiţia avea ca subiect iniţial tarifurile practicate de operatorul de transport local în comun, dar unii dintre cei care au postat comentarii au semnalat şi alte aspecte care îi deranjează, în privinţa orarului de parcurs sau a comportamentului unora dintre şoferi. Reprezentanţii Fany nu au putut fi ieri contactaţi telefonic, responsabilul pe Cluj, Cristian Măhălean, refuzând să răspundă la telefon.

 

 

Comenteaza