Fără cerșetori în Cluj. Vezi ce campanie pregătesc autoritățile

Fără cerșetori în Cluj. Vezi ce campanie pregătesc autoritățile
În timp ce în țările europene fenomenul cerșetoriei e pe cale de dispariție, străzile orașelor din România se confruntă cu tot mai multe cazuri de acest fel. Tocmai pentru a stopa acest proces, Primăria municipiului Cluj-Napoca va iniția o campanie de prevenire și combatere a fenomenului de cerșetorie.

Campania se vrea a fi una de informare și conștientizare a comunității locale cu privire la problema cerșetoriei prin realizarea unor materiale suport , care să conțină mesaje menite să conștientizeze cetățenii asupra zădărniciei ajutorului dat cerșetorilor, prin oferirea unor sume de bani.

Clujenii vor fi, în acest mod, chemați de către autorități să lupte împreună, în vederea eliminării acestui fenomen care nu își are loc într-un oraș european. Panourile amplasate în oraș vor conține numărul de telefon al dispeceratului Poliției Locale, iar clujenii vor putea, în acest fel, să anunțe orice acțiune de cerșetorie pe care o întâlnesc în oraș.

Campania va fi realizată în primul rând prin materiale vizuale: vor fi pregătite 50 de panouri, 100 de afișe și 50.000 de stickere, care vor conține mesaje de prevenire și combatere a cerșetoriei. Amplasarea panourilor se va face în zonele care au fost identificate de către Poliția Locală ca fiind intens populate de cerșetori, iar cele 100 de afișe își vor găsi locul pe mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public Cluj.

Proiectul care luptă pentru stoparea cerșetoriei a venit din partea consilierului local PSD Claudia Anastase. "Ideea mi-a venit de la oameni, foarte multe persoane m-au abordat pe acest subiect în audiențele pe care le organizez periodic cu cetățenii municipiului. Am făcut o documentare specifică pe baza unor materiale de presă din ultimii cinci ani, dar nu pe interpretarea pur jurnalistică, ci pe declarațiile oamenilor, declarații care au stat la baza acelor materiale de presă și am cules datele documentare necesare. Nu am vrut să fie o măsură șchioapă și doar să îndepărtăm acest fenomen de noi, ci am vrut să îl înțelegem și să îl tratăm. Sper ca primul pas, panourile indicatoare să fie realizate foarte repede; eu cred că prin expunerea unor idei simple , cu mesaje bune poți să rezolvi mult mai repede problema comunității", precizează Claudia Anastase.

Pentru realizarea materialelor necesare, Primăria municipiului Cluj-Napoca va investi suma de 6.000 de lei. Conducerea Primăriei consideră cerșetoria o problemă care nu trebuie ignorată, astfel că proiectul a trecut în unanimitate în ședința de Consiliu Local. De asemenea, municipalitatea face un apel clujenilor să nu încurajeze cerşetoria şi să nu le mai ofere bani celor care stau cu mâna întinsă la colțul străzii.

"E un fenomen care trebuie ținut sub control, Clujul este un oraș care va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015, este un oraș civilizat și avem pentru toate persoanele , soluții. Dacă nu ținem sub control fenomenul, vor invada centrul Clujului, pentru că, de fapt, cei mai mulți dintre ei vin din afara Clujului, mai ales în perioada de vară.", a declarat Emil Boc.

Autoritățile locale consideră că o campanie de informare bine realizată poate avea efectele scontate pe termen lung și poate avea un real efect benefic în ceea ce privește implicarea comunității locale prin sensibilizarea și conștientizarea cetățenilor municipiului cu privire la acest fenomen.

Comenteaza