„Fefeleaga” de Cluj. Bătută de o ciobăniţă pentru independenţa ei. A refuzat să-şi lase vaca la ciurdă, asemeni celorlalţi săteni

„Fefeleaga” de Cluj. Bătută de o ciobăniţă pentru independenţa ei. A refuzat să-şi lase vaca la ciurdă, asemeni celorlalţi săteni
Încăpăţânarea a dus-o la cea de-a doua bătaie, căpătată pe parcurs de o lună.

Maria Tulbure din Ceanu Mic, comuna Turen, este o femeie în vârstă de 37 de ani, mică de statură, subţire şi rezistentă precum o vergea de oţel, care te priveşte direct în ochi. Trăieşte alături de mama ei, de 80 de ani, o femeie la rândul ei sănătoasă, despre care spune că n-a luat în viaţa ei vreun „hap".

Cele două femei se ocupă, singure-singurele, fără vreun ajutor din altă parte, de toată averea lor: o iapă, o viţică, o vacă de lapte şi patru câini frumoşi. Doar când e nevoie să-şi lucreze cele nouă hectare de pământ - răspândite pe o zonă destul de vastă - ele-şi mai angajează lucrători din zonă, plătindu-i întotdeauna „cash".

Maria aduce mult la aspect cu Fefeleaga lui Agârbiceanu, însă o Fefeleagă mult mai tânără, deşi cu un aer bătrânicios, precum unele femei muncite de la ţară. Am mai întâlnit-o odată, în urmă cu circa o lună de zile, tot în zona spitalelor, după ce fusese bătută de un anume Călin, fiindcă nu reuşise să-şi mute la timp calul din calea bărbatului.

Evident, aceasta era o provocare. Animalul, speriat, n-a putut fi stăpânit, astfel că Maria şi-a „furat-o" atunci pentru prima dată de la consătenii săi, recepţionând un pumn puternic în antebraţ. A venit într-un suflet la Cluj-Napoca, la UPU și apoi la IML, dar medicii n-au putut fi înduplecaţi să-i acorde zile de îngrijiri medicale fiindcă pumnul bărbatului nu-i rupsese niciun os, iar lovitura nu lăsase urme evidente.

Marţi, 23 iunie, femeia se afla din nou în zona Clinicilor, dintr-un motiv asemănător cu cel de luna trecută: de data aceasta a fost bătută de ciobăniţa satului cu o creangă groasă peste fese.

„Pe 17 iunie această femeie urca pe răzor, pe păşunea satului, împreună soţul ei şi cu cel care m-a bătut luna trecută. Aveau coasele în spate. La un moment dat au părăsit păşunea şi împreună cu un minor s-au îndreptat spre mine şi spre mama mea. Pe neaşteptate, de faţă cu copilul şi cu mama, femeia mi-a croit una zdravănă peste fese, cu o creangă grea de prun, provocându-mi leziuni. M-au făcut în toate felurile: „c...ă rafinată" şi câte altele - pe mine care sunt încă fecioară, la 37 de ani! De-asta am venit acum, din nou, la IML, să-mi scot certificat, fiindcă de data aceasta urmele sunt evidente şi vreau neapărat să-i dau în justiţie. De asemnea, nu mai accept atâta dispreţ şi jignire, câte mi-au adus ei!"

Povesteşte apoi că, imediat după incident a sunat la poliţie, la numărul de urgenţă 112, dar dispeceratul i l-a dat la telefon pe şeful de post din Aiton, comuna învecinată, care i-a recomandat să-şi scoată certificat medico-legal de la Cluj. Asta pentru că şeful de post al comunei Tureni era plecat în concediu.

Referitor la motivele bătăilor şi tracasărilor pe care le suferă, unul dintre ele este acela că a refuzat cu hotărâre să-şi ducă vaca la ciurdă, asemeni celorlalţi săteni. "Cum s-o duc eu acolo când ea are nevoie de un regim aparte, de adăpat şi de hrană, ca să fie sănătoasă şi frumoasă? Şi-n plus, are nevoie şi de multă iubire", adaugă femeia. Şi-şi scoate telefonul mobil, o vechitură, aratându-mi pozele câinilor, viţeluşei, vacii şi iepei. Se întristează brusc. „La ora asta iapa mea zace, lovită în grajd. A pleznit-o cu copita iapa vecinilor care au lăsat-o liberă împreună cu mânzul său, special ca s-o atace pe-a mea, care era priponită pe păşune, pe timpul nopţii. Şi într-adevăr a lovit-o rău de tot fiindcă mânzul, ca un făcut, se apropie tot timpul de iapa mea, de parcă asta i-ar fi mamă, nu cealaltă, astfel că iapa lor a fost geloasă şi-a atacat-o", adaugă „Fefeleaga", gata-gata să izbucnească în plâns.

Spune, după aceea, că mai ştie un motiv al suferinţelor sale: canalizarea unui vecin, aflat la două străzi distanţă, se tot vărsa, până nu demult, în grădina sa. Iar ea, sătulă de mirosurile pestilenţiale şi de bălţile cu excremente din grădină, a sesizat „Sanepid"-ul, care i-a pus în vedere bărbatului să respecte legea. „Individul ăsta e un tip potent financiar şi învârte satul pe degete, iar eu cred că şi el are o contribuţie hotărâtoare la tot ce mi se întâmplă," declară, bosumflată, femeia. 

Intră apoi în cabinetul medicilor legişti pentru a fi consultată. Se întoarce, după câteva minute, triumfătoare, cu un certificat în care legiştii îi recomandă trei zile de îngrijri medicale. E fericită. Acum va putea dovedi satului şi tuturor celor care au contestat-o că are dreptate.

"Cu asta, mă duc direct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, am vorbit deja cu cei de acolo şi mă aşteaptă. În niciun caz la poliţia din comună, fiindcă în ei nu am încredere, şi-o să fac plângere penală împotriva ciobăniţei", încheie femeia. Şi, după ce-şi ia rămas bun, porneşte cu pas hotărât, responsabil, asemeni unei stareţe de mânăstire spre ieşirea instituţiei medicale.

Comenteaza