Fenomen astronomic rar înainte de Crăciun. Vom vedea Steaua Magilor?

Fenomen astronomic rar înainte de Crăciun. Vom vedea Steaua Magilor?

Pe 21 decembrie, va avea loc alinierea planetelor Jupiter și Saturn, cunoscută ca „marea conjuncție”, fenomen despre care unii astronomi spun că ar fi similar cu cel din noaptea nașterii lui Iisus Hristos.

Cercetătorii se întreabă de secole dacă Steaua de la Bethleem care i-a calauzit pe Magi spre locul nașterii lui Iisus Hristos a fost un miracol sau doar un fenomen astronomic obișnuit. La solstițiul de iarnă din acest an, care va avea loc pe 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și 29 de ani ale celor două planete se aliniază. Ultima conjuncție dintre ele a avut loc în mai 2000, dar poziția sa pe cer a făcut-o dificil de văzut de pe pământ, scrie Digi24.

Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Bethleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”. Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.

„Marea conjuncție” va fi vizibilă de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții ar fi în apropierea ecuatorului. Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad - este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”.

Potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu", planetele se pot vedea după ora 17.00 cu ochiul liber până în ora 19.00, când apun.

Recomandarea specialiștilor pentru observarea fenomenului este ca cerul să fie privit dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.

O conjuncţie nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui, iar următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.

"Steaua de la Bethleem" sau "Steaua Magilor" este denumirea pentru astrul care, conform Noului Testament, a apărut pe cer în noaptea Nașterii Domnului. Una dintre ipotezele astronomilor ar fi că  "Steaua" ar fi un rezultat al conjuncției planetelor Jupiter și Saturn, care a avut loc în anul 7 î.Hr.

Comenteaza