Fenomenul Piteşti - triplă lansare la Cluj

Fenomenul Piteşti - triplă lansare la Cluj
Istoricul clujean Alin Mureşan, cercetător în cadrul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului din România (IICCMER), a organizat o triplă lansare în cadrul proiectului “Fenomenul Piteşti”.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Circa 100 de persoane au participat luni seară la tripla lansare din cadrul proiectului "Fenomenul Piteşti". Istoricul clujean Alin Mureşan a proiectat pentru public imagini dintr-
un film în regia lui Nicolae Mărgineanu, al cărui subiect este reeducarea prin tortură, întreprinsă de Securitate în anii ‘50, în mai multe închisori din ţara noastră. Tânărul cercetător a mai prezentat o ediţie revizuită a cărţii "Cronica unei sinucideri asistate", având acelaşi subiect cu filmul, precum şi site-ul fenomenulpitesti.ro, un loc în care pasionaţii de istorie recentă sau cercetătorii pot împărtăşi informaţii despre teribilul experiment. În prezentarea cărţii, scriitoarea Ruxandra Cesereanu a precizat că "Fenomenul Piteşti" a fost "o apocalipsă impusă studenţilor de regimul comunist".

Cesereanu a mai afirmat că această "apocalipsă" ar trebui să fie cât mai cunoscută de generaţia tânără. La lansare au participat atât regizorul Nicolae Mărgineanu, cât şi istoricii Virgiliu Ţârău şi Ovidiu Pecican. "În această a doua ediţie, revizuită, a cărţii, autorul a reuşit să facă ordine într-o vraişte de informaţii fragmentare, despre tortura de la Piteşti sau Gherla. El deschide al treilea cerc, cel al protagoniştilor care au orchestrat reeducarea", a spus Virgiliu Ţârău, vicepreşedinte CNSAS.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza