Foto Ferestre pe Castelul Banffy, după aproape 80 de ani!

Ferestre pe Castelul Banffy, după aproape 80 de ani!
Restaurarea domeniului din Bonțida își arată roadele | Foto: FTT
Ferestre pe Castelul Banffy, după aproape 80 de ani!
Ferestre pe Castelul Banffy, după aproape 80 de ani!
Ferestre pe Castelul Banffy, după aproape 80 de ani!

Clădirea principală a Castelului Banffy, din comuna clujeană Bonțida, are din nou ferestre cu geamuri, după un proces intens de restaurare. 

"După incendierea castelului în octombrie 1944 de către trupele germane în retragere, este pentru prima oară când clădirea principală este dotată cu ferestre", au precizat administratorii domeniului. În 2020, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la începerea lucrărilor de restaurare, au fost organizate vizite ghidate și o expoziție care documentează procesul de restaurare.

O donaţie de 100.000 de lei a fost oferită de către un sponsor al Electric Castle, chiar dacă ultima ediție a festivalului clujean de muzică a fost anulată din pricina pandemiei. Anul trecut, la Fundația Transylvania Trust (FTT), care coordonează proiectul reabilitării Castelului Banffy, au mai ajuns 94.500 de lei.

„Donația ne permite să continuăm lucrări interioare pe care le-am fi amânat cel puțin un an, întrucât fondurile de care dispunem sunt direcționate doar spre consolidare, respectiv refacerea structurii de rezistență”, declara Csilla Hegedus, președinte FTT. 

Banii sunt folosiți la construirea, în clădirea principală a castelului, a unor scări interioare și a unei rampe de acces care vor face legătura între două segmente actualmente separate ale etajului. Aceasta a organizat și o campanie de donații directe, pe Entertix.

Răscruci, reabilitat cu 5,5 milioane de euro

La celălalt castel din vecinătate, Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de reabilitare. Acesta va fi transformat, în decurs de doi ani, într-un sediu cultural, pe fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, cu finanțare totală de 27 de milioane de lei. Aici dificultățile au constat în alegerea constructorului, prețul inițial de licitație fiind socotit drept neatractiv pe piața privată. 

Comenteaza