Festival basarabean la Cluj, de mâine. Vezi programul

Festival basarabean la Cluj, de mâine. Vezi programul
Festival Bucovina, organizat la Cluj de Grupul de Iniţiativă Basarabeană (GIB), de mâine până în 2 decembrie.

"Desfăşurarea festivalului este prilejuită de Unirea Bucovinei cu România din 28 noiembrie 1918, an care ne-a rămas în memorie drept o lecţie a istoriei Neamului românesc, drept calea care ne dorim şi trebuie să o urmăm", spun organizatorii. "E ştiut faptul că destinul Bucovinei a fost decis de un experiment nefast al istoriei, un fals care astăzi se doreşte a fi adevăr. Dezbinarea Bucovinei, într-adevăr rămâne o rană deschisă în fiinţa Neamului nostru, această dezbinare forţată din exterior, a ruinat familii şi destine omeneşti. Masacrul de la Fântâna Albă este cel mai relevant exemplu al tragediei pe care au trăit-o şi o trăiesc bucovinenii. Junii basarabeni îşi doresc să menţină o stare de spirit de solidaritate cu românii bucovineni, iar astfel să facă cunoscute opiniei publice realităţile pe care le trăiesc românii din Bucovina de Nord: deznaţionalizarea forţată, accesul limitat la învăţământ în limba română şi la cultură românească şi altele".

Festivalul "Bucovina" cuprinde o serie de activităţi dedicate publicului clujean, precum expoziţiile de artă, concursurile de sport şi de cultură generală. Cei împătimaţi de artă şi de frumos vor avea posibilitatea să admire lucrări decorative, plastice, specifice tradiţiilor din Bucovina. Vă chemăm să apreciaţi importanţa serbării Unirii Bucovinei cu România şi să luaţi parte la evenimente.

Programul Festivalului "Bucovina"

Joi

10:00 Expoziţie de pictură şi târg de artă, Iulius Mall;

12:00-14:00: Conferinţă cu genericul "Rolul ONG-urilor în consolidarea relaţiilor între Bucovina înstrăinată, R. Moldova şi România"; Sala Mare, Prefectura Judetului Cluj

15:00-19:00: Seminar cu genericul "Răspunsul instituţiilor publice din Cluj-Napoca la nevoile imigranţilor din afara UE", Sala 22, Casa de Cultură a Studenţilor.

Vineri

10:00: Expoziţie de pictură şi târg de artă, Iulius Mall;

12:00: Concurs intelectual "Ce? Unde? Când?", Play Cafe;

18:00: Concert pentru Bucovina, Iulius Mall;

18:00: Teatru amator, piesa "Jumătăţi de măsură", sala IMAGO, Casa de Cultură a Studenţilor.

Sâmbătă

09:00: Fotbal, Cupa "GIB", Parcul Sportiv Universitar "Iuliu Haţieganu";

10:00: Expoziţie de pictură şi târg de artă, Iulius Mall.

Duminică

10:00: Expoziţie de pictură şi târg de artă, Iulius Mall.

 

Comenteaza