Festival cu vin, preparate culinare şi artă, la Cluj
- Scris de Ovidiu Cornea
- 01 Mar 2012, 22:14
- Eveniment
- Ascultă știrea

Clujenii sunt invitaţi să descopere tainele vinului, dar şi produsele culinare, respectiv artistice cu care se asezonează acesta, în cadrul Festivalului de Vin, Artă şi Gastronomie Pro Vino, care se va desfăşura între 15 şi 18 martie la Cluj. Privit deopotrivă ca aliment şi medicament, vinul se cere băut obligatoriu cu cineva, iar calitatea lui arată respectul faţă de propria persoană şi faţă de celălalt, arată specialiştii.
"Este pusă adeseori întrebarea: ce vin e cel mai bun? Vinul care-mi place. Observ că din ce în ce mai mulţi oameni sunt atenţi la vinul ales. Un vin trebuie citit. El îţi vorbeşte despre soi, terroir (zona geografică şi climaterică din care provine - n. red.), podgorie. Cu un pahar de vin de calitate ne respectăm pe noi şi pe cei cărora i-l oferim", a subliniat expertul degustător Dorin Popa, participant la evenimentul de prezentare a Festivalului de Vin, Artă şi Gastronomie Pro Vino, ce va avea loc între 15 şi 18 martie la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca. La festival şi-au anunţat până acum participarea aproximativ 20 de producători autohtoni şi distribuitori de vin, între care Jidvei, Murfatlar, Cramele Recaş, Budureasa, Vinarte, Domeniile Sâmbureşti.
La standuri vor fi expuse peste 300 de sortimente de vin, în proporţie de 90% de provenienţă autohtonă. Festivalul va cuprinde, conform organizatorilor, trei secţiuni - una în cadrul căreia vor fi prezentate vinurile, urmând să fie organizate numeoroase degustări, o alta, de artă, care va include exponate ale unor artişti plastici clujeni, respectiv o latură de gastronomie cu demonstraţii live făcute de maeştri bucătari. "În 2009 în România erau cam 300 de festivaluri pe lună, cam 3.600 de festivaluri pe an. Foarte puţine erau axate însă pe o calitate ridicată, în sensul de a aduce la un loc profesionişti, produse şi mărci de valoare", a precizat Florin Mindirigiu, directorul agenţiei organizatoare, ABplus Events.
Consumul vinului are şi un caracter cultural, a subliniat Marian Timofte, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România. Conform acestuia, vinul este recunoscut în Europa ca aliment şi are chiar şi anumite proprietăţi antioxidante, digestive, respectiv de încetinire a îmbătrânirii la femei. Specialiştii în vinuri susţin însă un consum moderat, doza recomandată fiind de 150 ml la o masă, pentru bărbaţi, respectiv 100 ml la femei (cu excepţia celor care conduc), a subliniat Timofte. "Există vinuri din toată lumea, dar cam de un an jumătate românii au început să consume vin românesc. A reînceput să se producă vin de calitate în ţară. Până în '89 accentul s-a pus cu preponderenţă pe cantitate, şi nu pe calitate, dar au fost replantate vii, care au ajuns deja la 10-15 ani vechime. Au apărut foarte multe crame mici. Lumea a început să consume vinuri româneşti şi să le aprecieze", a precizat Timofte.
În cadrul Festivalului Pro Vino clujenii vor putea degusta numeroase soiuri de vinuri româneşti, dar şi preparate culinare gătite pe loc de bucătari invitaţi pentru eveniment. Totodată, în urma colaborării cu Universitatea de Artă şi Design (UAD), ambianţa festivalului va fi colorată de tablouri realizate de artişti plastici clujeni. Reprezentanţii UAD, dar şi ai gazdei festivalului, Grand Hotel Napoca, au salutat organizarea unui astfel de eveniment la Cluj. Cu excepţia primei zile, 15 martie, când manifestările se adresează exclusiv specialiştilor din HORECA, festivalul este deschis publicului larg. Orarul de vizitare este vineri, 16 martie, şi sâmbătă, 17 martie, între orele 11:00 şi 19:00, cu evenimente speciale între orele 20:00 şi 24:00, respectiv între orele 11:00 şi 17:00 duminică, 18 martie.