Foto Filmul intervenției la incendiul din Florești. Un echipaj SMURD, la fața locului, înainte de a fi alertat

Filmul intervenției la incendiul din Florești. Un echipaj SMURD, la fața locului, înainte de a fi alertat
| Foto: Facebook/ISU Cluj
incendiul din Florești
incendiul din Florești
incendiul din Florești
incendiul din Florești
incendiul din Florești
Filmul intervenției la incendiul din Florești. Cum a ajuns la fața locului un echipaj SMURD înainte de a fi alertat

Pompierii relatează cum a decurs intervenția la stingerea incendiului izbucnit miercuri la un bloc de pe str. Fagului, din Florești, după ce, în mediul online, au apărut critici referitoare la timpul de răspuns al echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Reprezentanții ISU precizează că "pompierii militari au reacționat chiar înainte de a fi alertați prin apelul de urgență, cu intenția de a sări în ajutorul celor care se puteau afla în pericol în acele momente".

"Echipajul SMURD, care predase de puțin timp un pacient la spital, a observat fumul dens în momentul care se întorcea la subunitate și a pornit din proprie inițiativă spre zona respectivă, convins fiind că urmează să fie alertat în cel mai scurt timp. Acest fapt s-a și întâmplat, înainte de a intra pe drumul de acces spre imobil, fiind urmat îndeaproape de prima autospecială alertată din subunitate", precizează ISU.

Primul echipaj de pompieri a ajuns la clădirea cuprinsă de flăcări în cinci minute de la alertare și a început evacuarea locatarilor.

"Chiar dacă drumul de acces presupune urcarea și coborârea unor pante abrupte, e neasfaltat și era alunecos în urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele zile, pompierii au ajuns în 5 minute de la alertare și au început numaidecât evacuarea persoanelor din imobil, au decuplat alimentarea cu energie electrică, astfel încât să poată refula apa peste flăcările care cuprinseseră aproape în întregime acoperișul imobilului, fără riscul de aduce în contact apa cu instalația electrică sub tensiune.

Având în vedere amploarea flăcărilor și puterea mare de ardere generată de materialul lemnos din șarpanta acoperișului și din plafonul ultimului nivel al locuințelor, pompierii au acționat în forță pentru limitarea și stingerea focarelor incendiului, ținând cont și de măsurile necesare pentru siguranța lor.
Forțele de intervenție au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de stins incendii și cu două autoplatforme care refulează apă de la înălțimi din municipiul Cluj-Napoca.

Pompierii, echipați cu aparate de respirat/echipamente de protecție, au acționat de la început pentru stingerea flăcărilor cu două linii de furtun în podul imobilului, care avea o înălțime de 0,5 m, și în locuința în care se manifestau vizibil flăcările.

Dispozitivul de stingere a fost suplimentat în scurt timp cu alte cinci linii pentru refularea apei, atât în interior, cât și în exterior, dar și de la înălțime utilizând autoplatformele dislocate la locul incendiului. Temperaturile scăzute din timpul intervenției, -7 grade C, au solicitat de asemenea forțele implicate în operațiunile de stingere, având în vedere că apa refulată îngheța imediat după ce intra în contact cu solul.

Chiar dacă pagubele sunt însemnate, faptul că nu au fost victime și că incendiul nu s-a propagat mai departe de limitele în care a fost găsit este datorat răspusului prompt, al profesionalismului și implicării pompierilor în acțiunile desfășurate, indiferent de condițiile sau vitregiile în care au trebuit să acționeze. Drept pentru care le transmitem aprecierea și respectul nostru!", se arată în mesajul ISU Cluj.

În urma incendiului, au fost evacuați trei adulți și opt copii din apartamentele imobilului. Potrivit pompierilor, acoperișul imobilului, de 180 mp, a fost distrus în totalitate de flăcări și au fost afectate de ardere, în diferite proporții, și apartamentele de la ultimul nivel. 

Peste 20 de pompieri au acționat timp de trei ore pentru stingerea flăcărilor și înlăturarea efectelor negative. În urma cercetărilor preliminare, se pare că focul a pornit de la un coș pentru evacuarea fumului, care era izolat necorespunzător față de materiale combustibile.

Comenteaza