Florian Walter a fost dus la DNA, pentru audieri

Florian Walter a fost dus la DNA, pentru audieri
Omul de afaceri Florian Walter a fost dus din arest la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Walter a ajuns la DNA pentru a da o declaraţie, după ce a fost adus, sâmbătă seară, sub escortă, în România, din Emiratele Arabe Unite (EAU). Proprietarul companiei Romprest a fost arestat în EAU la solicitarea autorităţilor române, unde s-au început procedurile de extrădare, în vederea cercetării sale în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Magistraţii de la Tribunalul Prahova, instanţă pe rolul căreia a fost înregistrat dosarul penal care are ca obiect "extrădarea activă", au admis în iunie 2015 cererea formulată de Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol pentru extrădarea lui Walter, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pe numele acestuia, în 15 mai 2015.

Walter era dat în urmărire internaţională din 19 mai, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri era căutat din 15 mai 2015, după ce instanţa a emis pe numele lui mandatul de arestare în lipsă, în urma unor percheziţii care au avut loc în 6 mai. El este bănuit că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2013, Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de taxă pe valoarea adăugată. Procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Anchetatorii au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la "un eşalon patru".

Prejudiciul produs bugetului de stat este de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60,4 milioane de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro.

Dosarul în care este arestat omul de afaceri Walter Florian este instrumentat de DNA după ce a fost declinat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Comenteaza