Focar de infecţie în centru UPDATE

Focar de infecţie în centru UPDATE
O casă de pe strada Someşului, demolată doar pe jumătate şi părăsită, s-a transformat într-o veritabilă groapă de gunoi şi în WC public pentru trecători.

Situată vizavi de fabrica Flacăra, clădirea rămasă în paragină a devenit un tomberon uitat de autorităţi şi de firmele de salubrizare. Familia vecină cu muntele de gunoaie spune că nu mai poate deschide geamurile din pricina mirosului pestilenţial şi că în ciuda plângerilor depuse la Primăria Cluj-Napoca, nu s-a luat nici o măsură pentru curăţarea perimetrului.

Numerele 13 şi 15 de pe strada Someşului sunt lipite, perete în perete. Dacă într-un imobil locuieşte familia deputatului UDMR Mate Andras, în celălalt nu se mai pripăşesc decât cerşetori, nomazi sau persoane fără adăpost. În schimb, kilograme întregi de haine intrate în putrefacţie, ambalaje, pet-uri, gunoi menajer, dar şi materii fecale s-au adunat (au fost aruncate) până la jumătatea peretelui de susţinere. Peisajul este unul de ghetou, cu toate că se află la doar câteva minute de centrul oraşului, Piaţa Mihai Viteazu. "Nu putem lăsa poarta deschisă, nici geamul de sus de la bucătărie, din pricina mirosului şi a muştelor. Vin nişte muşte cât degetul. Anul trecut, a fost curăţat perimetrul acesta de două ori. O dată a venit RADP-ul când am anunţat noi, altădată o firmă. Atunci soţul meu a bătut scânduri la geamuri şi la uşă să nu se mai poată intra şi arunca gunoiul, dar au fost smulse", spune Ileana Mate, mama deputatului. Mizeria a început să atragă şi şobolanii, iar cei din zonă spun că există case de unde toate reziduurile şi dejecţiile sunt aruncate cu găleata tot în casa părăsită. "Am surprins şi un domn îmbracat bine, care a intrat acolo să urineze. Am zis: domnule, păi aici în stradă? Adevărul e că nu sunt toalete publice. Aşa arată un oraş de cinci stele", a mai spus femeia.

Încă din 2008, în perimetrul rămas acum dezafectat, invadat de buruieni şi gunoi se vehicula o investiţie a unor spanioli care urmau să construiască birouri în locul fostelor locuinţe demolate. Întreaga zonă situată la intersecţia străzilor Someşului şi Lalelelor a fost curăţată de resturi, mai puţin latura învecinată cu restul caselor aliniate vizavi de sediul fabricii Flacăra. În plus, restul vecinilor au reclamat că li s-au crăpat zidurile de susţinere ale caselor şi că apa s-a infiltrat în fundaţie în urma intervenţiei firmei de demolări. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că, fiind vorba de o proprietate privată, nu intră în competenţele municipalităţii să salubrizeze perimetrul. Potrivit primăriei, proprietarul terenului, o reprezentanţă clujeană a unei societăţii spaniole, a fost amendat în aprilie cu 2.500 de lei în baza unei hotărâri de consiliu local (191/2009) care prevede buna gospodărire a oraşului. "Prin acelaşi act de sancţiune s-a dispus şi curăţarea împrejurimilor spaţiului respectiv. Nu au achitat amenda şi vor fi acţionaţi în judecată pentru a fi forţaţi să facă curăţenie. Între timp, e în curs de eliberare autorizaţia pentru împrejmuire", a declarat Iulia Perşa, de la Biroul de presă al primăriei.

UPDATE După apariţia articolului, gunoiul a fost strâns. Fotoreporterul Andreea Simionaş a descoperit astăzi la prânz un cu totul alt tablou pe proprietatea de pe strada Someşului.

Comenteaza