Fost deţinut în lagăre naziste, decorat de președintele României la 86 de ani

Fost deţinut în lagăre naziste, decorat de președintele României la 86 de ani
Clujeanul Vasile Szekely, supraviețuitor al lagărelor de la Auschwitz - Birkenau, Buchenwald şi Bochum, a primit la 86 de ani Ordinul Naţional "Serviciul Credincios".

Ordinul i-a fost conferit de președintele României, Klaus Iohannis, în luna ianuarie, "în semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dorind a păstra vie memoria Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască".

Decoraţia şi brevetul i-au fost înmânate joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Prefectura Cluj, la care a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Comunităţi Evreieşti Cluj, Robert Schwartz.

"Sunt onorat şi le mulţumesc celor care mi-au oferit această distincţie. Acum simt că aceasta e un medicament care îmi cicatrizează această adâncă durere, care m-a făcut şi m-a întărit să lupt cu toate forţele rele, să lupt contra manifestărilor xenofobe, rasiale şi să îmi doresc ca un asemenea Holocaust să nu se mai producă", a spus Vasile Szekely, citat de Mediafax.

Cine este Vasile Szekely

Vasile Szekely a copilărit în cartierul Gheorgheni, într-o cameră şi o bucătărie, luate cu chirie, alături de părinţii săi şi de fratele mai mare cu şapte ani, Emerich. În 1944, era elev la un liceu evreiesc din oraş şi nu se gândea să îşi continue studiile, deoarece provenea dintr-o familie săracă, ci să îşi găsească o meserie. 

La doar 15 ani, în primăvara anului 1944, Vasile Szekely a fost îmbarcat în "trenurile morţii" şi dus în lagărul de la Auschwitz - Birkenau, apoi la Buchenwald şi Bochum. Mai bine de un an nu a mai avut nume, nu a mai fost un om, ci a fost un simplu număr.

După război, la insistenţele fratelui său, Vasile Szekely şi-a continuat studiile, a absolvit Liceul unitarian din Cluj-Napoca şi a dat examen la Institutul de Mecanică, fiind admis. Ulterior, a devenit profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar mai apoi a fost mutat la Regionala CFR Cluj şi a avansat în ierarhie, ocupând funcţii de şef birou tehnico-economic, şef serviciu, până la şef Divizie Comercial, având peste 5.000 de oameni în subordine din şapte judeţe şi răspunzând de toate trenurile de călători, de agenţiile de voiaj şi de şefii de gară.

De-a lungul carierei, pentru că ştia şi mai multe limbi străine, maghiară, rusă, germană, a fost trimis să reprezinte România la diverse foruri internaţionale ale feroviarilor, inclusiv la Oslo, în Norvegia. Szekely a ieşit la pensie în 1990, dar a mai lucrat la o companie feroviară privată până a împlinit vârsta de 80 de ani.

Comenteaza