Fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Fost preşedinte al Casei de Asigurări  de Sănătate, urmărit penal pentru abuz în serviciu
Un fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate e acuzat de abuz în serviciu şi pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie.

Nicolae Duţă, fost preşedinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, e urmărit penal pentru două tentative de abuz în serviciu şi o infracţiune de abuz în serviciu.

"În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP" (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la Siveco România SA în perioada 2003-2007", arată procurorii. "Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea".

Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul CNAS și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, "fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate", după cum arată procurorii. "Or, din datele obţinute până în prezent, a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS și caselor judeţene în valoare de peste 150.000 euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea Siveco România SA", mai spun aceştia.

Duţă a aprobat actele întocmite de CNAS în cadrul procedurii de achiziție desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, în 29 aprilie 2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.


În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene.

Lui Duţă i-a fost adusă azi calitatea de suspect în dosar.

Comenteaza