Fost preşedinte al "U" Cluj, urmărit penal de procurorii DNA într-un dosar disjuns din "Valiza"

Fost preşedinte al
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fotbalistul Anton Doboş, un fost preşedinte al Universităţii Cluj, supectat într-un dosar disjuns din cel cunoscut sub numele de "Valiza".

 

Doboş este bănuit de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi de complicitate la darea de mită. Potrivit procurorilor DNA, el a fost vizat încă din 2008, din momentul în care s-a dispus trimiterea în judecată a lui George Becali şi a lui Sponte Teia, inculpaţi în dosarul "Valiza".

Cei doi au fost, de altfel, condamnaţi în 2013 pentru oferirea sumei de 1,7 milioane de euro jucătorilor de la "U" Cluj pentru a-i motiva să îşi dea tot interesul pe terenul de joc pentru a învinge echipa CFR Cluj în meciul din etapa a 34-a a Campionatului Național de Fotbal, Liga I, şi astfel, să ajute Steaua Bucureşti să urce pe prima poziţie în clasament. Potrivit rechizitoriului DNA, în sarcina lui Doboş a căzut să le prezinte jucătorilor "U"Cluj oferta.

"La 07.05.2008 urma să se desfășoare etapa a 34-a a Campionatului Național de Fotbal - Liga I. Înainte de această etapă, echipele CFR 1907 Cluj și Steaua București se aflau pe primele două locuri ale clasamentului, în această ordine, la o diferență de un punct una de cealaltă. Ținând seama de sistemul de punctaj, Steaua ar fi fost propulsată pe primul loc al clasamentului, dacă în ultima etapă, CFR 1907 Cluj termina meciul la egalitate sau pierdea. În ultima etapă, CFR 1907 Cluj urma să joace cu Universitatea Cluj, iar o victorie a CFR 1907 Cluj în meciul cu Universitatea Cluj ar fi dus la clasarea echipei de fotbal Steaua pe locul 2 al clasamentului, chiar dacă Steaua Bucureşti ar fi câştigat meciul din ultima etapă a campionatului.

În aceste condiții, în perioada 04.05.2008-07.05.2008, Becali George, în calitate de acționar al clubului Steaua, i-a contactat, atât direct cât şi prin persoane interpuse, pe membrii conducerii clubului Universitatea Cluj și pe jucătorii de fotbal ai acestei echipe, cărora le-a oferit sume de bani pentru ca echipa să câștige sau să obțină un meci egal cu a CFR 1907 Cluj. Becali George a fost ajutat de două persoane, respectiv de Doboș Anton care a transmis jucătorilor oferta referitoare la suma de 1.700.000 de euro şi Sponte Teia care a transportat banii de la București la Cluj-Napoca. Din probatoriul administrat în prezenta cauză a rezultat că suspectul Doboș Anton ar fi acceptat să îl ajute pe Becali George în sensul de a-i convinge pe fotbaliști, prin prezentarea ofertei, să joace meciul astfel încât să câștige", se arată în documentul citat.

Decizia disjungerii disarului în care este suspectat Doboş s-a luat încă de atunci, încă ancheta a fost stagnată din cauza stării de sănătate grave a fostului fotbalist. În 30 august 2008, fostul preşedinte al clubului Universitatea Cluj, Toni Doboş, a fost implicat într-un grav accident de circulaţie în Cluj-Napoca, în urma căruia a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean. Doboş a fost transferat ulterior la Spitalul de Neurochirugie, unde i s-a descoperit un hematom, fiind supus unei intervenţii chirurgicale.

Comenteaza