Fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, decorat de Iohannis

Fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, decorat de Iohannis
Fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, arheologul Ioan Piso, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor.

Istoricul, epigrafistul și profesorul emerit de istorie veche al Universității Babeș-Bolyai a fost distins cu prestigioasa decorație în data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, "în semn de înaltă apreciere pentru excelenţa de care au dat dovadă în întreaga carieră, pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume". 

În aceeași zi au fost decorați alte patru personalități românești. Astfel, dirijorul Cristian Mandeal a primit ordinul naţional „Steaua României" în grad de Cavaler, în timp ce scriitorului Matei Vișniec și directorului de imagine de film Vasile "Vivi" Drăgan li s-a conferit ordinul naţional „Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, respectiv de Ofiţer. De asemenea, regizorul și scenaristul de film Radu Jude a fost decorat cu ordinul naţional „Pentru Merit" în grad de Cavaler. 

Decorarea lor a fost făcută la propunerea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, informează Administrația Prezidențială. 

Ioan Piso, născut în 24 august 1944 la Petroșani, a ocupat funcția de al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj între 1997 și 2011, când a fost demis din funcţie pe motiv că a refuzat să prezinte ministerului un proiect de management. Piso şi-a motivat refuzul prin faptul că el nu era obligat să prezinte proiectul de vreme ce nu avea un contract de management încheiat cu ministerul.

În anul 1999 el a intrat în conflict cu administrația condusă de primarul Gheorghe Funar (PRM), ca urmare a deciziei luate de Muzeul de Istorie a Transilvaniei de închidere definitivă a săpăturilor arheologice începute în anul 1994 în Piața Unirii din Cluj.

De asemenea, Piso este un mare opozant al proiectului Roșia Montană, fiind de altfel președinte al Fundației Culturale Roșia Montană.

Comenteaza