Fostul şef al CFR Călători este cercetat de DNA pentru şantaj

Fostul şef al CFR Călători este cercetat de DNA pentru şantaj
Clujeanul Vasile Secară, fostul președinte al Directoratului CFR Călători, este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticuropţie (DNA) Braşov pentru şantaj.

La doar două zile după demisia sa din funcţie, DNA a dispus faţă de Secară punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, din 3 februarie până în 3 aprilie.

Fostul şef al CFR Călători este acuzat că, începând din august 2014, ar fi şantajat un angajat al SCRTFC Braşov, inclusiv printr-o ameninţare cu evacuarea din locuinţa de serviciu şi desfacerea contractului de muncă, pentru a-l determina să renunţe la un litigiu intentat împotriva companiei, prin care solicita să fie repus în funcția de director al SRTFC Brașov.

Potrivit anchetatorilor, Secară urmărea să-l ajute pe Rădulescu Gheorghe, actualul şef al regionalei CFR Călători Braşov, să-și păstreze funcția în care tocmai fusese numit.

"În calitate de director al SNTFC CFR Călători SA, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpatul Rădulescu Gheorghe - directorul SRTFC Braşov (cercetat în aceeaşi cauză în stare arest la domiciliu), a efectuat acte de constrângere morală asupra unui angajat al SRTFC Brașov, (ex. convorbire telefonică din care rezultă amenințarea cu evacuarea din locuința de serviciu și cu desfacerea contractului de muncă) cu scopul de a-l determina pe acesta din urmă să renunțe la un litigiu de muncă înregistrat la Tribunalul Brașov, prin care solicita să fie repus în funcția de director al SRTFC Brașov.

În felul acesta, Secară Vasile urmărea să-l ajute pe Rădulescu Gheorghe să-și păstreze funcția în care tocmai fusese numit, evitând astfel o posibilă reintegrare în funcția de director al SRTFC Brașov a persoanei șantajate", arată procurorii.

Pe perioada controlului judiciar, Secară este obligat să se prezinte la Parchetul de pe lângă ÎCCJ DNA Brașov, să informeze de îndată schimbarea locuinţei şi să se prezinte la organul de poliție desemnat ori de câte ori este chemat.

De asemenea, el nu are voie să iasă din ţară decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, nu poate deţine, folosi sau purta arme şi nu poate comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane nominalizate de procurori.

În cazul în care încălcă cu rea-credinţă obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Luni, Secară şi-a anunţat demisia din funcția de președinte al Directoratului CFR Călători, pe care o ocupa din aprilie 2014, în urma unei reorganizări a structurii de conducere. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a stabilit atunci un sistem bicefal de coordonare a companiei, renunţând la managementul privat.

Astfel, conducerea executivă a fost asigurată de un Directorat format din trei membri, în cadrul căruia clujeanul a ocupat funcţia de preşedinte. Secară a fost unul dintre puţinii directori de structuri deconcentrate care a rezistat în funcţie în ciuda mai multor schimbări a culorii politice a guvernanţilor. Numit în funcţie în aprilie 2001, el a condus Regionala Cluj a CNCFR Călători SA până în noiembrie 2013.

Comenteaza