Fostul şef al ISCTR, acuzat de conflict de interese penal: "Am ajutat instituţia, am facturat doar piesele de schimb"

Fostul şef al ISCTR, acuzat de conflict de interese penal:
Rareş Pop, fostul şef al Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese penal. Acesta a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că va dovedi cu facturi că nu are nicio vină.

Pop este suspectat că ar fi încălcat regimului juridic al conflictului de interese în materie penală. Mai exact, în cursul anului 2012, după ce a devenit inspector șef teritorial la ISCTR, între instituţie și Universal Auto Special, companie administrată de Pop și de soția lui, au existat raporturi comerciale materializate în achiziția de servicii și piese de autovehicule, firma celor doi câştigând astfel 1.701 lei.

Pop a explicat că niciun leu din cei 1.701 nu a intrat în buzunarul său ori al firmei private pe care o patronează.

„În 2012, ISCTR era la început de drum, atunci se înfiinţase şi nu aveam contracte la nivel central, inclusiv ca să ne reparăm maşinile. Şi s-a transmis într-un mod cât se poate de transparent să ne descurcăm pe plan local. Or, eu nu eram omul care să mă ploconesc la cineva să ne repare maşinile pe ochi frumoşi şi am preferat să le duc într-un service autorizat, care să dea garanţie pentru lucrări.

Acele servicii sunt de fapt contravaloarea pieselor de schimb, fără nicio manoperă. Mai mult, nu o dată s-a întâmplat ca aceste maşini să se repare acolo, iar lucrările să nu fie facturate către ISCTR, iar asta pentru că eram eu şef acolo. Am toate chitanţele şi facturile; pot să vă spun că şi ce s-a facturat e la jumătatea valorii pieselor. Directorul de achiziţii de la ISCTR ar putea să spună cum se efectuau reparaţiile", a spus Pop.

Reprezentanţii ANI precizează că fostul şef al ISCTR a fost informat cu privire declanșarea procedurii de evaluare, menţionând că Pop nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. Clujeanul neagă acest lucru.

"O să primiţi de la mine un punct de vedere oficial atunci când ANI îmi va comunica şi mie oficial ce acuzaţii îmi aduce. Deocamdată nu am primit nimic, deşi scrie că am fost informat. Avocaţii mei vor solicita încunoştinţarea mea, iar apoi voi dovedi că am dreptate. În plus, am văzut că se scrie în comunicatul ANI, cu referire la mine, „fapta funcţionarului public".

Eu nu am fost funcţionar public, nu aveam personalitate juridică, nu am fost ordonator de credite. Anul trecut, când eram şeful ISCTR, am cerut un punct de vedere de la ANI şi mi s-a comunicat că pot să fiu şi consilier judeţean, că nu e niciun conflict de interese. ANI trebuie să se hotărască în privinţa asta, dacă eram sau nu funcţionar public", a mai declarat Pop.

Comenteaza