Fostul subprefect al Clujului, arestat în dosarul fostului șef ANI

Fostul subprefect al Clujului, arestat în dosarul fostului șef ANI
Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraș, a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul în care fostul șef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, este acuzat de abuz în serviciu.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat propunerea de arestare a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru Horia Georgescu şi alţi trei foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi pentru patru experţi evaluatori, reținuți luni.

Astfel, instanţa a decis arestarea lui Georgescu, precum şi a lui Mihnea-Remus Iuoraş (foto dreapta), Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu. În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, instanţa a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Mihnea Iuoraş, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii  în perioada în care fostul  şef ANI este suspectat că ar fi comis faptele de corupţie, este acuzat, la fel ca Georgescu, de săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu.

Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, nefiind definitivă, dar va fi aplicată de îndată. Toţi cei şapte foşti membri ai comisiei din ANRP, precum şi experţii evaluatori sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour, ea demonstrându-le anchetatorilor că suferă de o boală incurabilă. Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

După ce a fost reţinut, Horia Georgescu i-a înaintat avocatului său demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), aceasta fiind depusă la Senat marţi.

Ar fi aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate

Potrivit ordonanţei de reţinere emise pe numele lui Georgescu, în luna ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare.

În perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din care făcea parte şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fiind supraevaluate. Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la 129,7 milioane de euro.

"Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare", au scris procurorii, în ordonanţa de reţinere.

Procurorii au precizat că, în două cazuri, evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, "comparabile" constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, "fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare".

"Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10, alin. 6 şi 7 din legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire", au mai arătat procurorii DNA.

Valoarea despăgubirilor, cu peste 20% mai mare

Dosarul a fost deschis după ce, în ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări. Astfel, Curtea de Conturi a făcut un control la ANRP pentru a verifica modul în care au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri, conform legii 247/2005 nu au respectat cerinţele standardelor internaţionale de evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

În urma unei decizii din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011. Curtea de Conturi a obligat atunci preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza dosarelor al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 de lei, susţin sursele citate.

În baza deciziei Curţii de Conturi şi în urma reevaluării a 452 de dosare s-a constatat că, în 94 de dosare, valoarea de despăgubire stabilită iniţial a fost cu peste 20 la sută mai mare.

Sursele citate au precizat că ANRP a sesizat DNA după ce fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi foşti membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce, în 2011, i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 ha, supraevaluat cu  62 de milioane de euro.

Condamnat pentru scurgere de informaţii

Fostul subprefect, Mihnea Iuoraş, a fost condamnat în octombrie 2014 la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu amânare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani pentru scurgerea de informaţii cu caracter secret către fostul preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, Horea Uioreanu, trimis şi el în judecată pentru fapte de corupţie.

În acelaşi dosar fostul subofiţer al SRI, Anca Albu, a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare a executării pedepsei aplicate prin prezenta pe durata unui termen de supraveghere de trei ani.

În cadrul achetei penale, în prezenţa apărătorilor aleşi, cei doi, alături de Silvia Bălaj, au declarat că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică a faptelor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu aplicarea pedepselor stabilite şi a modalităţii de executare a lor.

Comenteaza