Fostul subprefect al Clujului, trimis în judecată în dosarul fostului şef ANI

Fostul subprefect al Clujului, trimis în judecată în dosarul fostului şef ANI
Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoraş, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul despăgubirilor de imobile supraevaluate de la ANRP.

 

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a opt persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi. Printre ei se numără Iuoraş, vicepreşedinte al ANRP la momentul respectiv, acuzat de comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Alături de el, în faţa instanţei va ajunge deputatul Theodor Nicolescu, aflat în arest preventiv, pentru faptele comise în perioada în care a fost vicepreşedinte al ANRP. El este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, cercetată sub control judiciar, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, fost vicepreşedinte al ANRP, şi Horia Georgescu, toţi trei arestaţi în prezent. În faţa magistraţilor vor ajunge şi Remus-Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză, fost vicepreşedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice, precum şi Constantin-Cătălin Canangiu, arestat preventiv, pentru faptele comise în perioada în care era reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

Toţi cei şapte vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă. Primii doi sunt arestaţi preventiv, iar ultimii doi sunt arestaţi la domiciliu. Cei patru vor fi judecaţi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat şi de luare de mită.

Ar fi aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că în perioada 2008 - 2009 rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare.

"Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr. 13653/FFCC/2008, nr. 26600/CC/2006 şi nr. 8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase", se arată în documentul citat.

În mod concret, în 4 decembrie 2008, cei opt au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de 84.546.000 lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane de euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.

Anterior, în 10 noiembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu excepţia lui Canangiu, au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dorin Cornel Drulă, într-un dosar de despăgubire prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de 2.137.636 de euro, prin supraevaluarea acestora cu aproximativ 1,7 milioane de euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat şi facilitând obţinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.

De asemenea, în data de 2 septembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alexandru-Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti, de 104.640.072 euro, prin supraevaluarea acestuia.

"Cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţii evaluatori Neculai Nistor, Drulă Dorin Cornel şi Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Vişoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al ANRP- Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, în conformitate cu standardele şi legislaţia menţionate", au precizat anchetatorii. 

Prejudiciu de 84 de milioane de euro

Procurorii anticorupţie mai arată că în perioada 2007-2008, Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al ANRP şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la sută din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

"Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul.

În 2008, expertul evaluator Hanu a primit de la o persoană, suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii dintr-unul dintre dosarele care au ajuns la această comisie. Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro", susţin procurorii DNA în rechizitoriul întocmit.

În cauză s-a dispus sechestru asigurator asupra sumelor de bani şi bunurilor inculpaţilor şi confiscarea sumei de 6.200.000 lei de la Theodor Nicolescu, respectiv a sumei de 10.000 euro de la Alexandru Hanu, provenite din săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cursul urmăririi penale.

Condamnat pentru scurgere de informaţii

Fostul subprefect, Mihnea Iuoraş, a fost condamnat în octombrie 2014 la o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu amânare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani pentru scurgerea de informaţii cu caracter secret către fostul preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, Horea Uioreanu, trimis şi el în judecată pentru fapte de corupţie.

În acelaşi dosar fostul subofiţer al SRI, Anca Albu, a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare a executării pedepsei aplicate prin prezenta pe durata unui termen de supraveghere de trei ani.

În cadrul achetei penale, în prezenţa apărătorilor aleşi, cei doi, alături de Silvia Bălaj, au declarat că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică a faptelor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu aplicarea pedepselor stabilite şi a modalităţii de executare a lor.

Comenteaza