Fostul vicepreşedinte al ANRP Cătălin Dumitru, reţinut pentru luare de mită şi spălare de bani

Fostul vicepreşedinte al ANRP Cătălin Dumitru, reţinut pentru luare de mită şi spălare de bani
Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Cătălin Dumitru a fost reţinut joi, de procurorii DNA Oradea, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de fiul acestuia, acuzat de complicitate la cele două infracţiuni.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Cătălin Dumitru, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de luare de mită şi spălare de bani, şi a fiului acestuia, Cătălin Alexandru Dumitru Rădulescu, pentru complicitate la celel două infracţiuni, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit ordonanţei de reținere, în luna martie 2013, Cătălin Dumitru, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri un milion de euro din totalul de 5.213.222 de euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite.

"În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită", au precizat procurorii.

În 13 mai 2013, Cătălin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului său, echivalentul sumei de un milion de euro, susţin procurorii.

"Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals înscrisuri sub semnătură privată intitulate «Contract de împrumut», întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională", au arătat procurorii în documentul citat.

Totodată, pentru a ascunde originii ilicite a banilor, din suma de un milion de euro, Cătălin Dumitru a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, autoturisme de lux şi imobile.

"În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeași persoană i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios", potrivit sursei citate.

Procurorii vor cere Curţii de Apel Oradea arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Cătălin Dumitru şi a fiului acestuia.

În aceeaşi cauză sunt urmăriţi penal Daniel Marin Bran, reţinut în decembrie 2013, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, şi Dragoş Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenţă și spălare de bani.

Procurorii au fost sprijiniţi de SRI în instrumentarea cauzei.

Comenteaza