Frauda de la Bac, la al doilea dosar penal

Frauda de la Bac, la al doilea dosar penal
Directorii de şcoli Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au fost trimişi în judecată în al doilea dosar pentru fraudarea bacalaureatului. Ei au recunoscut acuzele din primul dosar, în urmă cu trei zile, pentru a obţine o reducere a pedepselor.
Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, a doua oară, pe directorul Grupului Şcolar Alexandru Borza, Ioan Rus, şi pe directorul adjunct al Liceului Edmond Nicolau, Ioan Văidăhăzan, sub acuzele de luare de mită şi trafic de influenţă. Alături de ei, mai sunt inculpaţi în dosarul de la tribunal doi candidaţi de la sesiunea de bacalaureat din iunie 2009, Florin Cristurean şi Arpad Kadar, acuzaţi de fals. Aceştia sunt judecaţi în stare de libertate, în timp ce profesorii sunt în arest preventiv de aproape cinci luni, de când sunt judecaţi într-un alt dosar petru aceleaşi fapte, dar cu mai mulţi candidaţi. Potrivit rechizitoriului celui de-al doilea dosar, opt candidaţi au recunoscut că le-au dat bani celor doi profesori pentru a-i ajuta la bacalaureat doar în momentul prezentării materialului de urmărire penală, astfel că procurorii nu au avut timp să-i includă în primul dosar.

Cei doi candidaţi trimişi în judecată sunt acuzaţi că şi-au scris lucrările, unul la matematică şi altul la română, după ce au ieşit din sala de examen, ştiind că lucrările predate comisiei vor fi înlocuite cu cele scrise ulterior. Procurorii susţin, în noul dosar, că Rus şi Văidăhăzan ar fi primit de la opt candidaţi sume cuprinse între 300 şi 1.400 de euro. De asemenea, unul dintre candidaţi ar fi efectuat lucrări la cabana lui Rus din Râşca. Văidăhăzan a fost, în vara anului trecut, preşedintele Comisiei de bacalaureat la centrul Alexandru Borza. Rus şi Văidăhăzan aşteaptă sentinţa în primul dosar, în care beneficiază de aplicarea noii legi privind “mica reformă în justiţie”, în sensul că li se reduce o treime din pedeapsă pentru că şi-au recunoscut integral faptele.

Comenteaza