Furturile şi braconajul pustiesc Clujul

Furturile şi braconajul pustiesc Clujul
Controalele autorităţilor, în loc să sperie braconierii, îi provoacă la acte de violenţă: un ranger din Parcul Naţional Apuseni a fost lovit cu picioarele de un hoţ de peşte.

Un bărbat din Răchiţele, angajat agent în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Apuseni (APNA), a fost atacat de un braconier care pescuia fără permis la izvoarele Someşului Cald. La începutul lunii iulie şi angajaţii Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) au fost atacaţi cu furcile la Mărişel.

"Mă aflam în control. Am dat peste un tip care braconase păstrăv pe Someşul Cald, la Obârşia Someşului, cum se cheamă valea aceea. Mi-a spus că nu are voie să mai prindă şi el un peşte, de ce îl chestionez, m-a înjurat. Când a văzut că îi fac poze m-a lovit cu piciorul, a încercat să-mi ia aparatul, dar nu a reuşit", a povestit Mircea Şuşman, rangerul atacat acum o săptămână. Şeful APNA, Alin Moş, spune că astfel de cazuri escaladate în violenţă sunt destul de dese şi că rangerii sunt protejaţi doar în timpul controalelor tematice, în colaborare cu jandarmii sau poliţia, altfel ei sunt expuşi. "Avem probleme în special cu braconierii. De obicei acţionăm împreună cu poliţia, dar în situaţia în care s-a aflat Mircea Şuşman nu a fost ceva premeditat. El se afla întâmplător în acea zonă, cu altă treabă. Din ce informaţii ne-au fost furnizate, bărbatul a fost identificat şi se pare că e recidivist. El a mai fost închis", a declarat Moş. Braconierul de la Someşul Cald reuşise să prindă o găleată de păstrăv.

Inspectorii de la ITRSV au reluat cu greu controalele în pădurile din zona comunei Mărişel după ce doi angajaţi au fost atacaţi de mai mulţi localnici. Inspectorii verifică dinamica tăierii de lemn şi respectarea regimului silvic şi a marcajelor însă peste 200 de localnici i-au întâmpinat şi la ultimul control cu furcile şi topoarele. Potrivit conducerii inspectoratului, controlul de la Crucea Iancului s-a desfăşurat sub protecţia jandarmilor şi poliţiei. Potrivit informaţiilor oficiale, în zona Mărişel peste 60% din pădure a fost tăiată, prejudiciul estimat ridicându-se la milioane de euro. Datele dosarelor penale înregistrate la nivelul judeţului arată că în primul semestru al lui 2011 sunt cercetate 119 infracţiuni la regimul silvic şi tăieri ilegale şi 27 de braconaje.

 

Comenteaza