Garda Maghiară a încins spiritele în centrul Clujului

Garda Maghiară a încins spiritele în centrul Clujului
O mână de maghiari s-au comportat ieri provocator, cu ocazia a 91 de ani de la înfiinţarea Batalionului Secuiesc, purtând însemne ale Ungariei Mari chiar de ziua naţională a României.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

 Şase membri ai Uj Magyar Garda (Noua Gardă Maghiară – n. red.), din judeţul Harghita, au încins spiritele ieri-seară, în centrul oraşului, ca urmare a unei tentative a acestora de a comemora 91 de ani de la înfiinţarea Batalionului Secuiesc, unitate militară din cadrul Diviziei Secuieşti, implicată în războiul româno-ungar din 1919. Maghiarii au fost “salvaţi” de furia a 200 de români naţionalişti de către maşinile Poliţiei.

 

Membrii Noii Gărzi Maghiare, formată din şase tineri, au ajuns cu maşinile personale în faţa Catedralei Sfântul Mihail, ieri, în jurul orei 17.00. Aici, pe lângă forţe impresionante de poliţişti şi jandarmi, îi aşteptau aproximativ 200 de tineri români, o mare parte dintre aceştia membri ai asociaţiei Noua Dreaptă. Tinerii maghiari, originari din judeţul Harghita, aveau două steaguri ale Ungariei, unul al Ţinutului Secuiesc, o coroană de flori, purtau fulare în culorile ţării vecine, dar şi însemne ale Ungariei Mari.

 

“Primiţi” cu ostilitate de românii care se aflau în grupuri compacte pe partea opusă a străzii, maghiarii s-au retras în incinta catedralei, timp în care numărul poliţiştilor şi al jandarmilor care formau un cordon între cele două tabere a fost suplimentat.

 

Ulterior, membrii Noii Gărzi Maghiare au mai avut două tentative de a se deplasa în Piaţa Unirii, însă au fost convinşi de poliţişti mai întâi să se retragă în biserică, pentru ca mai apoi să fie transportaţi până la sediul Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca. Pentru desfăşurarea acţiunii de comemorare, tinerii maghiari au solicitat autorizaţii atât din partea Primăriei, cât şi a Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, solicitări care le-au fost respinse. Cu toate acestea, maghiarii s-au folosit de faptul că, potrivit legii, acţiunile comemorative nu necesită aprobare, motiv pentru care au decis să-şi ducă până la capăt acţiunea.

 

“Am venit pentru o comemorare care nici nu trebuie declarată în prealabil”, a declarat unul dintre membrii Gărzii când au fost întrebaţi de jurnalişti despre motivul pentru care se află în Piaţă. Fiecare afişare în public a celor şase a fost “salutată” de români cu scandări care făceau referire la Tratatul de la Trianon din anul 1920, în urma căruia au fost stabilite frontierele actuale ale Ungariei. De asemenea, românii au mai scandat: “Ţinutul Secuiesc, pământ românesc!”, “România!” şi “România, stat poliţienesc!” din cauza faptului că lucrătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă (SIR) i-au transportat pe cei şase la sediul Poliţiei.

Potrivit comisarului-şef Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, tinerilor maghiari le-a fost interzisă acţiunea comemorativă din cauza unei dispoziţii a primarului Sorin Apostu. “Ei (membrii Noii Gărzi Maghiare, n.-red.) au venit pentru o manifestaţie. Primarul a interzis orice alt fel de manifestaţie în ziua de 1 Decembrie”, a declarat Bonţidean. Poliţistul a mai susţinut că nicio persoană nu a fost reţinută, iar 20 de tineri români, care au adresat injurii la adresa maghiarilor, au fost legitimaţi şi asupra lor se vor lua măsuri pentru tulburarea liniştii publice. Comisarul Mircea Rus, şeful interimar al Secţiei 1 de Poliţie, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că grupul celor şase maghiari a fost dus la secţie “pentru propria lor siguranţă”. “Se vor lua măsurile legale dacă va fi constatată o contravenţie prin afişarea de însemne ale altui stat. Nu a fost reţinut nimeni”, a subliniat Rus.

 

Ulterior plecării maghiarilor, românii s-au strâns în centrul Pieţei Unirii, unde au intonat imnul naţional. Potrivit unui membru al taberei române, întregul scandal a plecat de la faptul că membrii Noii Gărzi Maghiare, înarmaţi cu cuţite, au luat la “puricat” cluburile clujene, luni seara, în căutare de membri ai Noii Drepte.

 

 “Au fost în Janis şi Fire, întrebând în ungureşte de Noua Dreaptă. Cred că şi diseară se vor face raiduri prin cluburi, motiv pentru care vor rămâne pentru mai mult timp împreună. Nu-i normal ca asemenea acţiuni să se petreacă în chiar ziua naţională a României”, a spus tânărul de 19 ani, sub protecţia anonimatului. Siguranţa cetăţenilor a fost vegheată, ieri-seară, de 80 de jandarmi şi efective complete de lucrători ai Secţiilor 1, 2 şi 6 de Poliţie. Conform unor surse din Poliţie, tinerii au fost amendaţi cu sume cuprinse între 50.000 şi 200.000 de lei pentru purtarea de însemne ale altui stat de ziua naţională a României. 

 

 

Autocar maghiar oprit la intrarea în Cluj?

 

Conform surselor ZIUA de CLUJ, un autocar cu cetăţeni maghiari ar fi fost oprit în municipiul Cluj-Napoca şi întors din drum de lucrătorii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit surselor citate, maghiarii din autocar urmau să se alăture, în centrul oraşului, manifestanţilor din Noua Gardă.

 

 Şeful Poliţiei municipale, Marcel Bonţidean, a negat însă informaţia. La rândul său, Ilie Milici, purtător de cuvânt al Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj, a declarat că informaţia nu se verifică, precizând că jandarmii nu au competenţa de a opri autovehicule în trafic.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza