Generalul Panaitescu despre completul de judecată al locotenentului Gheorghe: “E o troikă kaghebistă!”

Generalul Panaitescu despre completul de judecată al locotenentului Gheorghe: “E o troikă kaghebistă!”
Locotenentul Alexandru Gheorghe, de la Flotila Aeriană 71 Câmpia Turzii, acuzat de abateri disciplinare grave după ce a protestat în uniformă militară în Piaţa Universităţii din Bucureşti, a fost prezent astăzi la apelul formulat împotriva propunerii Consiliului de Judecată de a-l exclude din Armata Română.

Generalul în rezervă Ion Panaitescu, apărătorul locotenentului Alexandru Gheorghe, a declarat pentru ziuadecj.ro că „astăzi a fost o troikă", referindu-se la Consiliul de Judecată, format dintr-un reprezentant al Statului Major al Forţelor Aeriene şi doi reprezentanţi ai Flotilei Aeriene 71 Câmpia Turzii. „Armata sovietică avea troikă - era formată dintr-un ofiţer KGB, un politruc şi un ofiţer al armatelor combatante. Troika îi executa pe loc pe toţi combatanţii rătăciţi. Cam aşa s-a întâmplat şi astăzi la noi", a spus generalul Panitescu. În perioada stalinistă, troicile au înlocuit sistemul legal în scopul persecutării dizidenţilor sau apersoanelor acuzate de fapte reale sau închipuite de crimă politică.

Înfăţişarea locotenentului Gheorghe în faţa completului de judecată a durat mai puţin de un sfert de oră, acesta invocând nelegalitatea constituirii acestuia, la fel ca şi la judecata de fond, din 6 februarie. „Nu are ce discuta cu un complet constutit fără bază legală. Trebuie să existe un act normativ care să reglementeze astfel de instanţe. S-a dat un regulament pentru constituirea completelor de acest fel în 2005, însă nu este publicat în Monitorul Oficial. Or, acest tip de regulament nu face parte din categoria actelor care nu pot fi publicate în Monitorul Oficial", a explicat generalul Panaitescu.

Completul armatei urmează să pronunţe în cursul zilei de astăzi dacă admite sau nu apelul locotenentului Alexandru Gheorghe.

UPDATE ora 15.31: Completul de judecată a respins apelul locotenentului Alexandru Gheorghe. Apărătorul acestuia, generalul în rezervă Ion Panaitescu a spus că va ataca această decizie la Curtea de Apel Cluj în contencios administrativ. Până când instanţa civilă se va pronunţa, Alexandru Gheorghe îşi păstrază gradul de locotenent.

Comenteaza