Geoană: Finlanda şi-ar putea flexibiliza poziţia pe Schengen dacă şi Bucureştiul arată înţelegere

Geoană: Finlanda şi-ar putea flexibiliza poziţia pe Schengen dacă şi Bucureştiul arată înţelegere
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, duminică, după întâlnirea cu preşedintele Parlamentului finlandez, Eero Heinäluoma, că Helsinki şi-ar putea flexibiliza poziţia faţă de intrarea României în Schengen.

Geoană a afirmat că decizia recentă a Finlandei de a se opune aderării României la spaţiul Schengen a creat, ca şi hotărârea Nokia de a închide fabrica de la Jucu, multă emoţie şi suprindere în România.

El s-a declarat însă optimist că Helsinki şi-ar putea flexibiliza poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen, dacă şi autorităţile de la Bucureşti vor arăta "o anumită înţelegere" faţă de sensibilităţile provocate în opinia publică finlandeză de "unii cetăţeni români".

"Putem fi un pic mai optimişti pe subiectul Schengen-România pentru că, deşi există anumite sensibilităţi faţă de unii cetăţeni români, subiectul nu este atât de iritant pentru clasa politică şi pentru opinia publică finlandeze", a afirmat Geoană.

El a menţionat că autorităţile de la Bucureşti au obligaţia de a integra populaţia rromă, Senatul urmând să solicite Guvernului ca strategia în domeniu să fie adoptată prin lege de către Parlament.

Geoană a mai spus că Parlamentul va solicita Guvernului şi accelerarea procedurilor pentru semnarea şi ratificarea Acordului bilateral dintre România şi Finlanda pentru cooperarea împotriva crimei organizate şi a imigrării ilegale, care să cuprindă inclusiv "măsuri mai energice" la adresa unor români care practică cerşetoria în Finlanda.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că România trebuie să apeleze la experienţa Finlandei în ceea ce priveşte controlul frontierelor, atât din perspectiva intrării în spaţiul Schenge, cât şi din interes naţional, pentru a evita ca peste teritoriul ţării noastre "mafia răsăriteană să îşi dea mâna cu mafia din Vest".

 

Comenteaza