"Ghetoul" de la fabrica Iris, la un pas să ia foc

"Ghetoul" de la fabrica Iris, la un pas să ia foc

Un nou incendiu era pe cale să izbucnească marți pe șantierul ansamblului rezidențial Iris din Cluj, la numai câteva luni după ce în același perimetru, înțesat de deșeuri și bântuit de oamenii străzii, a luat foc una dintre clădirile lăsate de izbeliște de dezvoltator. Acesta nu asigură securitatea și monitorizarea șantierului, iar autoritățile nu se implică așa cum s-ar cuveni.  

“Dintr-o dată cartierul a fost învăluit în fum. Am observat o boschetar cu o țigară în gură, mă gândesc că de la el s-a pornit. Au venit cei de la șantier să stingă sursa, dar fără apă, fără extinctor, nimic, apoi unul dintre șefii de la lucrări”, relatează unul dintre locuitorii din zonă.

Perimetrul este înțesat de bălării care au crescut în neștire, iar la câțiva metri se află un „punct gospodăresc” deschis și nesecurizat, în zona căruia sunt aruncate noaptea materiale de construcții, canapele din burete și alte obiecte inflamabile.

Acum șase luni o clădire de pe șantierul ansamblului a luat foc, incendiul fiind semnalat de un grup de copii care se jucau acolo. Locuitorii au apelat de urgență serviciul 112. “Toată clădirea era în flăcări. Ardeau cartoane și cauciucuri”, spuneau martorii oculari. La fața locului au venit două mașini de pompieri și două echipaje de poliție, focul fiind stins în cele din urmă.

Clădirea dezafectată care a luat foc aparține de fosta fabrică de porțelan Iris, locație în care se construiește un ansamblu imobiliar. Lângă aceasta se află depozitul de materiale de construcții pentru viitoarele blocuri, dar și diferite materiale depozitate în aer liber. Dacă pompierii nu izolau focarul, incendiul se putea propaga la nivelul întregului ansamblu imobiliar.

Proprietarii incintei, cei care ridică blocurile de locuințe, nu asigură paza și securitatea zonei, astfel că acest perimetru a devenit în ultima perioadă un depozit de deșeuri de plastic, cauciuc și componente de mașini, care ajung inclusiv pe trotuare și pe carosabil, un pericol permanent de incendiu și un veritabil focar de infecție, prin prezența oamenilor străzii și a câinilor comunitari.

Garda Națională de Mediu și Primăria Cluj-Napoca au comunicat că, în urma unor acțiuni de control repetate, proprietarii terenului, societățile Geromed Delta și Fair Apartments, au fost sancționate cu amenzi de 8.500 de lei.

Primăria a dispus efectuarea de lucrări de curăţenie şi întreţinere în perimetrul aferent imobilului şi curtea imobilului şi pe căile de acces, trotuare, alei, rigole, partea carosabilă din dreptul imobilului, amenajarea rampei de spălare (platformă betonată cu sistem de colectare a apei racordat la canalizare sau fosă septică și pompă de apă sub presiune) a autovehiculelor și utilajelor, conform planșei organizării de șantier, împrejmuirea corespunzătoare a organizării de șantier, colectarea selectivă a deșeurilor generate.

Primele amenzi s-au aplicat pentru neamenajarea rampelor de spălare a autovehiculelor și utilajelor în organizările de șantier, iar la următorul control, pentru neasigurarea curățeniei în incinta șantierului și în apropierea acestuia, respectiv pentru murdărirea carosabilului.

Locul unde nu se respectă nicio lege
Acum o lună, un muncitor de pe șantier a căzut de la etaj, în timp ce executa lucrări la un acoperiș. "Persoană căzută de la aproximativ 4 m înălţime, pe strada Oașului nr. 86-90, Cluj-Napoca", a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj. "Erau doi muncitori de pe șantier care montau un acoperiș la parcarea subterană, plus șeful de echipă. Am impresia că unul dintre ei a căzut pe gaura aceea și s-a tot dus jos", au relatat martorii din vecinătate.  
Țigările aruncate, principala sursă de incendii
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat că anul trecut au fost stinse 15.248 de incendii de vegetație necontrolate, în creștere cu 36% față de 2016. Aproape jumătate din incendiile din România sunt de vegetație uscată și de miriști. Majoritatea au avut loc din cauza țigărilor aruncate aprinse, a grătarelor lăsate nesupravegheate. Cel mai mare incendiu consemnat în ultima vreme, cel din Grecia, a fost provocat, conform autorităților elene, de un foc lăsat nesupravegheat de un localnic care ar fi încercat să ardă resturi de lemne și crengi uscate.
Comenteaza