Video Ghidul DEER a fost lansat. Mihaela Suciu, director general: „Lumea încă preferă să stea la coadă când nu e cazul” / „Oamenii ne confundă cu furnizorii”

Ghidul DEER a fost lansat. Mihaela Suciu, director general: „Lumea încă preferă să stea la coadă când nu e cazul” / „Oamenii ne confundă cu furnizorii”
| Foto: Captură video - Ziua Live (Ziua de Cluj)

Luna aceasta a fost lansat ghidul DEER, care oferă informații utile și practice, iar directorul general al companiei, Mihaela Rodica Suciu a vorbit la emisiunea ZIUA LIVE despre necesitatea lansării unui astfel de ghid.

Ghidul DEER (Distribuție Energie Electrică România) a fost lansat la începutul acestei luni. Mihaela Suciu, directorul general al companiei a detalia în cadrul emisiunii ZIUA LIVE care sunt informațiile utile pentru consumatorii finali și care se regăsesc aici

Director DEER: „Lumea ne confundă cu furnizorii”

„Este o muncă asiduă a colegilor mei pentru a elabora acest ghid. Vrem să venim în sprijinul utilizatorului final pentru informații cât mai clare și concrete referitoare la posibilitatea de racordare, posibilitatea de a deveni prosumator, ca oamenii să înțeleagă, de fapt, care este obiectul nostru de activitate. Era clar că avem o problemă în piață. Oamenii nu ne recunosc ca și distribuitori de energie electrică. Ne recunosc ca furnizori mai degrabă. Și în acest ghid, eu și colegii mei am încercat în primul rând să ne prezentăm, să le explicăm care e diferența și ce înseamnă curentul electric, cum circulă electronul, care este drumul energiei electrice de la producător până la utilizatorul final. Sunt entități sau activități distincte. Producerea de energie electrică în hidrocetrale, termocentrale, în centrale nucleare electrice. După aceea, transportatorul, cu ce se ocupă Transelectrica, la ce nivele de tensiune transportă energia electrică. Apoi intervenim noi, distribuitorul, cei care ducem energia electrică până la priză, în casa utilizatorului final, iar mai apoi care este rolul furnizorului.

În ghid există scris clar ce nu face distribuitorul și ce face furnizorul. Pe de altă parte ne-am ajutat și partenerii prin acest ghid”, a explicat la ZIUA LIVE, Mihaela Rodica Suciu, director general Distribuție Energie Electrică România (DEER). 

Ghidul DEER: Cum îți schimbi furnizorul de energie electrică?

În ghid sunt explicați pașii în vederea schimbării furnizorului de energie electrică.

„Aici regăsim explicat și care sunt etapele schimbării furnizorului pentru că, în ultimii trei ani, piața de energie a fost bombardată de solicitări de schimbare e furnizorului”, a mai completat Mihaela Suciu.

Directorul DEER a subliniat că acest lucru s-a întâmplat mai ales în 2022, când toată lumea mergea spre furnizori cu prețuri mici la energie electrică. Aici și ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu Energiei) a pus la dispoziție o platformă (POSF), unde este mult mai facil să îți schimbi furnizorul.

„Am scris și aceste detalii. Ghidurile noastre vor fi găsite la toate centrele de relații cu utilizatorii (CRU). Am menționat și despre serviciile online pe care le punem la dispoziția utilizatorilor pentru că lumea nu știe că pe site-ul nostru pot depune documentația. Lumea nu e pregătită încă și preferă să vină să stea la coadă la ghișeu pentru operațiuni și proceduri care pot fi realizate online.

În ghid regăsim când și cum se înlocuiesc contoarele. Nici asta nu se știe. Mai ales că dacă o persoană are suspiciuni că nu indică un consum corect de energie, contorul poate fi schimbat. Utilizatorul are contract final cu furnizorul, acolo merg toate solicitările, iar noi prin contractul de distribuție pe care îl avem cu fiecare furnizor, asigurăm serviciile respective”, a mai precizat Mihaela Suciu.

Informațiii despre racordare și de ce e important să apelăm la specialiști

Mihaela Suciu a subliniat faptul că e important să apelăm la specialiști.

„Sunt o mulțime de activități interzise în zona de distribuție. Lumea nu știe. Nu e de joacă în ceea ce privește curentul. Ar trebui să fie mult mai protectivi cu ei și cu familiile lor, să apeleze întotdeauna la specialiști. De multe ori este, de fapt, mai ieftin să apelezi la specialiști, decât să te joci cu energia electrică, indiferent de situație. Viața omului e mult mai importantă decât orice cost care implică profesioniști”, a subliniat Mihaela Suciu.

În ghid se regăsesc și informații despre racordare, iar directorul DEER afirmă că mulți oameni nu cunosc pașii în ceea ce privește racordarea.

„Noi suntem o activitate reglementată. Tot ce facem este pe baza legislației naționale și a ordinelor ANRE. Lumea nu știe că obținerea unui aviz tehnic de racordare este finalul. Îl obțin și nu știu că trebui să facă următorul pas. Să vină să solicite contractul de racordare. Pentru că legătura între rețeaua noastră și contor se face printr-un branșament. Acel branșament poate fi executate de o firmă aleasă de utilizator sau de noi, dar ei nu știu pașii. Suntem acum în lucru și cu site-ul, unde există o comunicare interactivă cu utilizatorul. Să îi spunem care este următorul pas, cum trebuie să facă. Am întâlnit oameni care stau cu avizul de racordare și așteaptă să li se pună contorul. Nu acesta este ultimul pas. Trebuie încheiat contractul de racordare, trebuie să se facă branșamentul, ultimul pas în relația cu noi (distribuitorul) este certificatul de racordare”, a mai spus directorul DEER.

La finalul emisiunii aceasta a mai precizat că domeniul este unul vast și că se poate vorbi ore în șir pe subiect, însă tot ar mai exsita informații care să nu fie cuprinse. Ea susține că domeniul e atât de vast pentru că oamenii nu știu anumite aspecte și nu sunt informați.

Micul Energetician, proiectul pilot DEER extins pentru copiii din 18 județe

Mihaela Suciu a spus că DEER oferă informații utile și pentru cei mici.

„Încercăm să îi învățăm pe copiii din învățământul primar ce înseamnă să fii energetician. Am fost deja la o școală în Cluj-Napoca, unde am avut primul proiect. Le spunem ce este energia, cum se poate economisi, ce este eficiența energetică. Le dăm toate informațiile. Încercăm și prin copii să îi învățăm pe utilizatorii finali”, ne-a mai relatat Mihaela Suciu, director general DEER.

Proiectul Micul Energetician a fost lansat anul acesta, în luna iulie, când a avut loc și prima întâlnire cu cei mici. Proiectul a fost unul pilot, dar va fi extrapolat în toate cele 18 județe unde activează DEER. În perioada următoare vor avea loc întâlnitri cu elevii din acele județe.

Comenteaza