Ghinion pe tot frontul pentru Muzeul de Istorie

Ghinion pe tot frontul pentru Muzeul de Istorie
Încă o lovitură pentru instituţia clujeană, aflată de doi ani în “moarte clinică”: primăria solicită în instanţă rambursarea a peste 900.000 de lei. Banii reprezintă costul refaţadizării clădirii.

După ce a scăpat de procesele cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), în urmă cu câteva luni, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este urmărit de ghinion, dar şi de indiferenţa autorităţilor: Primăria Cluj-Napoca va solicita în instanţă restituirea banilor cu care a împrumutat muzeul pentru a-şi refaţadiza clădirea în care funcţionează, de pe strada Constantin Daicoviciu nr. 2.

"Clădirea muzeului a intrat în programul de refaţadizare. Lucrările au fost finalizate pe 3 februarie 2011, iar ei încă nu au primit fonduri de la minister pentru a ne restitui suma. Urmează să-i acţionăm în judecată", a declarat Iulia Perşa, din cadrul biroului de presă al primăriei clujene. Lucrările au costat 936.000 de lei, iar potrivit programului municipalităţii, autoritatea locală execută lucrări de toaletare şi reparaţii la faţadele clădirilor istorice, costurile acestora urmând să fie rambursate eşalonat de proprietari, în termen de 10 ani. Contactat telefonic, directorul MNIT, Ioan Piso, a spus că a solicitat în repetate rânduri fonduri pentru refaţadizare de la minister. "Am solicitat de la Ministerul Culturii fonduri în 2006, pentru anul 2008. Nu am avut nici o reacţie din partea lor, aşa că am socotit că e un acord tacit", a explicat istoricul. "Cine ştie cum arăta muzeul înaintea lucrărilor înţelege de ce a fost nevoie de ele. Cădea tencuiala de sub streaşină peste maşini şi trecători, erau şi motive de siguranţă. Primăria ne-a asigurat nişte lucrări de bună calitate şi a avut înţelegerea de a eşalona plata în 60 de rate. Nu înţeleg poziţia ministerului şi, oricum, vom cere în continuare aceşti bani", a completat Piso.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat în luna aprilie că situaţia gravă în care se află MNIT nu se va remedia până când actualul director, Ioan Piso, nu îşi va asuma un contract de management cu ministerul şi că, până atunci, muzeul nu va primi niciun ban de la buget. Kelemen a spus că ministerul "nu va asigura finanţare până nu se rezolvă sediul". "În legătură cu directorul muzeului (Ioan Piso - n. red.), noi nu avem un contract cu el, ar trebui să înţeleagă că are nevoie de un contract de management, indiferent cum a câştigat procesul şi, până nu are un contract de management, până nu îşi asumă anumite deziderate privind dezvoltarea muzeului, n-avem cum să dăm finanţare. Eu doar pe baza contractului semnat între minister şi directorul general pot să-l trag la răspundere şi să asigur finanţare şi pot să ştiu pentru ce dau banii. Până când nu există un astfel de contract, muzeul rămâne în această situaţie, din păcate. Aici au fost prea multe orgolii şi lumea ar trebui să înţeleagă că muzeul e mult mai important decât orgoliile personale", a spus Kelemen Hunor.

Muzeul clujean este blocat şi într-un contract de reamenajare de 11 milioane de euro, semnat cu societatea Artex Services International şi care a fost contestat de actuala conducere. Contractul a făcut obiectul mai multor anchete simultane ale Curţii de Conturi şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, lucrările au fost întrerupte, iar banii, sistaţi de minister. Contractul se află în derulare, iar oficialii Artex îşi cer drepturile. Între timp, în luna mai, Ioan Piso a făcut publică o scrisoare deschisă adresată ministerului în care solicită o nouă clădire pentru muzeu, întrucât actuala se află în pericol de a se dărâma.


Bianca FELSEGHI, Florentina TĂTAR

 

Comenteaza