Gospodăriile din parcul etnografic vor fi adoptate de companii VIDEO

Gospodăriile din parcul etnografic vor fi adoptate de companii VIDEO
Gospodăriile din parcul etnografic Romulus Vuia ar putea fi reabilitate cu bani de la sponsori, într-un proiect al Consiliului Judeţean care presupune "adoptarea" unei case de către companii private. Costurile pentru reabilitarea unei case ajung la aproximativ 40.000 de lei.

Muzeul are în inventar un număr de 196 obiective de patrimoniu, inclusiv instalaţii tehnice ţărăneşti şi biserici din lemn. Proiectul "Acasă în Transilvania" presupune adoptarea unei case de către de instituţii şi societăţi comerciale care vor conservarea obiectivelor de patrimoniu. "Sunt multe solicitări din partea corporaţiilor sau băncilor, care doresc ca din profitul pe care -l au să adopte o casă şi a o conserva în totalitate", a spus preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

 

Companiile care se implică în proiect vor avea posibilitatea de a „adopta" câte un monument reprezentativ din Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia", participând la restaurarea acestuia, şi vor beneficia în schimb de resursele de promovare aflate la dispoziţia forului judeţean, inclusiv prin utilizarea imaginii obiectivelor astfel restaurate în cadrul propriilor campanii de promovare.

"În acest moment, necesarul de lucrări de restaurare din Parcului Etnografic „Romulus Vuia" depăşeşte posibilităţile instituţiei, investiţiile bugetare urmând a fi orientate înspre proiectele de investiţii în infrastructura administrativă muzeală", explică Tişe.

Iată gospodăriile implicate în prima fază a proiectului

 

1. Gospodăria din Bedeciu - Cluj: 40.000 lei

2. Gospodăria din Cămârzana - Oaş: 70.000 lei

3. Gospodăria din Geaca - Cluj: 40.000 lei

4. Gospodăria din Mărişel - Cluj: 40.000 lei

5. Gospodăria din Mărgău - Cluj: 40.000 lei

6. Gospodăria din Secuime: 70.000 lei

7. Casa de la Vidra (prima construcţie adusă în Parcul Naţional, 1929): 90.000 lei

8. Remontarea şi completarea gospodăriei din Gârda-Alba: 40.000 lei.

9. Piua de ulei din Budureasa: 20.000 lei

"Romulus Vuia" este primul muzeu în aer liber din românia, inangurat în 1929, iar cele mai vechi exponate datează din 1668.

Comenteaza