Grecia și Bulgaria primesc turiști care au făcut COVID fără teste PCR sau vaccin

Grecia și Bulgaria primesc turiști care au făcut COVID fără teste PCR sau vaccin

Românii care au fost diagnosticați cu noul coronavirus pot călătorii în Grecia sau Bulgaria fără să își facă un test PCR sau să prezinte la graniță un document care să arate că s-au vaccinat anti-COVID.

Regula le poate fi de ajutor mai ales părinților ai căror copii au trecut deja prin boală. Ei nu mai sunt nevoiți astfel să plătească teste PCR pentru cei mici, care nici nu pot fi vaccinați. Este suficientă dovada trecerii prin boală. Adică să arate la graniță testul care confirmă că au avut COVID-19, conform Digi24.

Cum se obține dovada trecerii prin boală

Buletinul de analize îl primiți pe mail de la laboratorul unde ați plătit testul sau de la Direcția de Sănătate Publică, dacă medicii de pe ambulanță sunt cei care au prelevat probele. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost făcut testul și să fie tradus în limba engleză. Sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator. În schimb, analizele de anticorpi nu pot fi folosite.

Bulgarii cer un test pozitiv făcut cu cel mult 180 de zile înainte. Pentru a intra în Grecia trebuie să ai un test pozitiv care să arate că ai avut COVID într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

„Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. - negativ)”, spune Giorgos Stafylakis - director Organizația Națională de Turism a Greciei.  

Totuși, la întoarcerea în România din Grecia, buletinul de analize care dovedește trecerea prin boală nu mai este de folos. Românii trebuie să arate un test PCR negativ sau că sunt imunizați, ca să nu stea 14 zile în carantină.

Comenteaza