News alert Foto Grevă spontană la ANAF Cluj împotriva concedierilor anunţate de ministrul Teodorovici

Angajaţii din Cluj ai ANAF au întrerupt astăzi lucrul şi protestează în curtea instituţiei împotriva măsurilor anunţate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a declarat că o pătrime din salariaţii Fiscului ar putea fi concediaţi.

În rândul angajaților de la ANAF a apărut temerea pierderii locurilor de muncă, după ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat cu o zi în urmă că unul din 4 angajați ar putea să plece.

Angajații de la Finanțe pregătesc şi un calendar al protestelor, nemulțumiți de reducerea posturilor. Ei atrag atenția că, în momentul de față, 8 funcționari se ocupă de 80 de mii de agenți economici, iar volumul de muncă este imposibil de susținut.

Biroul Executiv al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe a solicitat renunțarea la proiectul de hotărâre privind reducerea posturilor vacante la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și la cel al unităților subordonate. Sindicaliștii au anunțat încă de săptămâna trecută că „Biroul Executiv a hotărât demararea procedurilor pentru declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, cu consecințe grave în următoarea perioadă. Salariații fiscului din România nu doresc să afecteze activitățile desfășurate cu ocazia centenarului, însă un astfel de tratament din partea conducerii Ministerului Finanțelor Publice îi obligă să demareze de urgență acțiuni de protest la nivel național, care pot degenera în greve spontane, necontrolabile de către organizația noastră”.

Ce a spus ministrul Eugen Teodorovici

Din ANAF nu vor fi concediaţi oameni, urmând să dispară doar posturile blocate, a declarat pe 15 noiembrie ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici. Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor anunţă reducerea a circa 4000 de posturi din 21 de ministere şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a reacţionat, anunţând că sistemul fiscal are un deficit de aproximativ 3700 de funcţionari publici, generat de lipsa angajărilor de aproximativ 7 ani.

„Am şi întrebat şi confirmat cu preşedintele Consiliului Naţional respectiv. E un subiect depăşit, pentru că am avut o discuţie cu colegii din sindicate şi lucrurile sunt în regulă. Singurul mesaj din partea mea a fost sprijinul întregii echipe ANAF, sprijin în sistemul IT, cu servere, pentru tot personalul. Lucrurile s-au clarificat între cele două părţi sindicale şi MFP”, a declarat joi Eugen Teodorovici.

Comenteaza