Grevă spontană la o firmă de salubritate. Jumătate dintre clujeni au rămas cu gunoaiele în faţa locuinţei

Grevă spontană la o firmă de salubritate. Jumătate dintre clujeni au rămas cu gunoaiele în faţa locuinţei
Angajaţii de la Brantner Veres au oprit vineri lucrul şi au cerut mărirea salariilor. Din acest motiv, deşeurile dintr-o jumătate a Clujului nu s-au mai ridicat.

Angajaţii firmei de salubritate Brantner Veres au oprit vineri lucrul. Ei sunt nemulţumiţi că şefii companiei nu vor să le mărească salariile. Angajaţii aveau un contract colectiv de muncă, dar acesta a expirat în urmă cu patru luni şi nu a mai fost reînnoit. Oprirea lucrului a însemnat că jumătate dintre clujeni au rămas vineri cu deşeurile în faţa caselor sau blocurilor.

„Am mers la negocieri cu conducerea, dar ne-a tot amânat. Noi am cerut mărirea salariilor, dar nu au fost de acord şi ne-au dus cu vorba. Câştigăm salarii minime, ca o femeie de serviciu. Nu ni se dau sporuri. Ne-am săturat de miniciuni", a spus Costin Greta, liderul de sindicat al angajaţilor.

Personalul de la Brantner Veres câştigă, potrivit lui Greta, 1.250 de lei, adică salariul minim pe economie; la acest venit se adaugă 20 de bonuri de masă. Angajaţii au cerut 1.800 de lei pe lună la încadrare, dar s-au arătat dispuşi să mai coboare din pretenţii. Când şefii au venit cu propunerea să le dea circa 1.300 de lei, dar să le taie 10 bonuri de masă şi suma calculată drept vechime în muncă, oamenii s-au înfuriat.

ZIUA de CLUJ a încercat să ia legătura cu Ioan Zlati, directorul Brantner Veres. Acesta nu a răspuns însă la telefon. Informaţiile de la salariaţi au fost că Zlati le-a cerut tuturor şoferilor să predea cheile de la maşini. „Înainte să plecăm de la garaj, directorul Zlati a venit şi i-a cerut unui şef de formaţie să ia cheile de la toţi şoferii. Cheile rămâneau de obicei la şoferi sau pe un panou de la poartă. Probabil a vrut să ne sperie, dar oamenii sunt foarte hotărâţi să meargă mai departe. Sâmbătă unii făceau ore suplimentare, dar acum toată lumea a decis să nu mai vină la muncă până luni. Vom vedea atunci ce facem mai departe", a spus Marinel Lingurar, un alt sindicalist.

Brantner Veres este o companie de salubritate care ridică deşeurile într-o jumătate a Clujului. Este vorba despre zona de est a oraşului, de la Teatrul Naţional până în Someşeni. Cealaltă jumătate este deservită de Rosal.

Carol VLAD

Ionel LESPUC

Comenteaza