Grevă spontană la Remarul "16 Februarie" VIDEO

Grevă spontană la Remarul
Grevă spontană la Remarul 16 Februarie. Aproape 200 de angajaţi au întrerupt astăzi lucru, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna februarie. Conducerea societăţii spune că situaţia este creată de compania CFR Călători, care nu a plătit către firmă restanţe de aproape 15 milioane de euro şi a creat un blocaj financiar.

Oamenii au întrerupt azi-dimineaţă lucrul şi au protestat la poarta fabricii. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Conducerea fabricii spune că vinovată este compania CFR Călători, care nu îşi achită datoriile către furnizori. Remarul 16 Februarie a construit şi livrat 11 automotoare către compania CFR Călători încă din luna februarie a anului trecut şi urma să primească peste 60 milioane de lei, adică aproape 15 milioane de euro. Până acum, însă, de societatea de stat a sosit doar 30% din sumă.

"Diferenţa nu ştim când o s-o primim. Lucurul ăsta ne-a generat greutăţi foarte mari, practic acum am ajuns aproape într-un blocaj financiar. Mare parte din automotoare le-am fabricat în baza unor credite, le-am facturat şi am ajuns să înregistrăm şi datorii către bugetul de stat. Şi toate astea adunate ne-a creat probleme şi am ajuns într-un impas", spune directorul general Florentin Bărbuceanu.

"În cauze şi obiective, legate de neonorarea de către societatea de Transport Călători, pentru că 70% din valoarea contractului de pe anul trecut este blocat. Or în condiţiile astea sunt anumite cauze obiective, dar trebuia să şi găsim soluţii ca să preîntâmpinăm o asemenea situaţie", arată, în schimb, liderul sindical Valer Marian.

Fondată în anul 1870, Remarul "16 Februarie" este o societate cu capital integral privat, care are ca principal obiect de activitate modernizarea şi repararea materialului rulant de cale ferată. Este cea mai veche fabrică funcţională din Cluj.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Zoli Szucs

 

Comenteaza