“Gripa pocină” a revenit la Cluj

“Gripa pocină” a revenit la Cluj
Un bărbat în vârstă de 61 de ani din comuna Vultureni a murit, săptămâna trecută, după ce s-a îmbolnăvit de gripă porcină.

Două persoane din judeţul Cluj au fost diagnosticate în ultimele două săptămâni cu gripă porcină. Unul dintre bolnavi a decedat în decurs de o săptămână de la momentul în care a contactat boala.

„În urmă cu aproape două săptămâni a fost adus cu salvarea la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Cluj un pacient în vârstă de 61 de ani cu insuficienţă respiratorie severă. El a decedat la scurt timp după internare şi ulterior s-a confirmat ca fiind un car de gripă A, varianta 2009 (gripă porcină-n.red.). Acest pacient a început tratamentul cu Tamiflu, cu antivirale imediat după internare. Din păcate, evoluţia lui nu a fost bună", a declarat Mihaela Lupşe, directorul medical al SCBI Cluj. Conform acesteia, bolnavul a ajuns la spital la cinci zile după declanşarea bolii, iar acesta s-a tratat singur până să ajungă la spital cu paracetamol. „Mai avem un pacient care s-a confirmat a fi un caz de gripă A, varianta 2009 şi care are o evoluţie bună. El a început tratamentul antiviral imediat. Niciunul dintre aceşti pacienţi nu a fost vaccinat cu ocazia pandemiei din anul 2009 şi nici ulterior nu au primit niciun vaccin antigripal având în vedere că toate au avut în componenţă această tulpină", a explicat Lupşe. Pacientul din comuna Vultureni nu avea un risc semnificativ de a contacta boala şi nu a avut boli asociate. „Cel de-al doilea pacient are un factor de risc şi anume obezitatea severă. În anul 2009, cele mai severe cazuri au fost la pacienţii obezi şi la gravidele cu sarcină avansată", a adăugat directorul medical al SCBI Cluj. Mihaela Lupşe a făcut şi nişte recomandări clujenilor pentru a evita contactarea bolii. „Vreau să atrag atenţia populaţiei că atunci când vor avea un tablou clinic sugestiv de viroză respiratorie cu febră să se prezinte la medicul de familie în special gravidele şi pacienţii obezi. De asemenea, pacienţii care au boli cronice repiratorii, severe cardiace şi diabet zaharat. E o boală care se transmite respirator, prin picături de salivă. Riscul de contactare al bolii este mai mare atunci când ne întâlnim cu mai mulţi oameni şi când suntem mai obosiţi, mai prost hrăniţi. Campania de vaccinare având în vedere evoluţia gripei s-a extins. Este recomandată vaccinarea peste tot în lume", a precizat Lupşe. Conform unor date ale Centrului Naţional de Boli Transmisibile, în perioada 14-20 ianuarie, la nivel naţional au fost confirmate 12 cazuri de gripă.

A murit din cauza gripei porcine

În anul 2009, mai mulţi clujeni s-au îmbolnăvit de gripă porcină.Între cei care au căzut pradă virusului, s-a numărat atunci şi baritonul Gheorghe Mogoşan, de la Opera Naţională Română, care a contactat o formă uşoară de gripă porcină. După tratament însă, analizele au arătat că boala lui Mogoşan a recidivat mai ales că acesta suferea de multă vreme de o boală pulmonară.

 

Etichete
Comenteaza