Gruparea infracţională condusă de un clujean care a furat 600.000 de euro din conturile unor vestici, reţinută 24 de ore

Gruparea infracţională condusă de un clujean care a furat 600.000 de euro din conturile unor vestici, reţinută 24 de ore
Procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracţională specializată pe fraude informatice, coordonată de un tânăr de 27 de ani din Cluj-Napoca. În urma unor percheziţii care s-au desfăşurat astăzi în mai multe judeţe ale ţării, au fost reţinute opt persoane, din care patru clujeni.

Percheziţiile au fost făcute în această dimineaţă în judeţele Cluj, Alba şi în Capitală la mai multe persoane bănuite că au spart conturile unor cetăţeni din mai multe ţări, prin intermediul internetului. În urma acţiunii, opt persoane au fost reţinute. Este vorba despre patru clujeni, o persoană din Alba şi trei din Bucureşti, care făceau parte din acelaşi grup infracţional. Suspecţii au fost duşi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj, pentru audieri, fiind reţinuţi pentru 24 de ore. Conform procurorilor DIICOT, prejudiciul este estimat la 600.000 de euro. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), şi a celor de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI).

„La data de 18 octombrie a.c., în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii BCCO Cluj şi procurorii DIICOT, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul DCCO - IGPR şi BCCO Alba au efectuat 9 percheziţii la domiciliile mai multor suspecţi de infracţiuni informatice din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bucureşti. De asemenea, au fost puse în aplicare 8 mandate de aducere, persoanele suspecte fiind conduse la sediul DIICOT - Structura Teritorială Cluj pentru audieri. În fapt, la data de 11 februarie 2011, poliţiştii din cadrul BCCO Cluj-Napoca - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fraudă informatică şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, de către o grupare formată din 12 persoane din Cluj, Bucureşti şi Alba. Cauza a fost declinată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj. Din cercetările efectuate până în prezent au rezultat date şi indicii conform cărora un tânăr de 27 de ani, din Cluj-Napoca coordona o grupare infracţională axată pe comiterea infracţiunilor menţionate. În fapt, membrii grupării infracţionale falsificau pagini de internet ale unor instituţii bancare pe care le transmiteau prin spam persoanelor vătămate în scopul obţinerii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică ale acestora. Ulterior, suspecţii au efectuat în mod neautorizat şi fără consimţământul titularilor instrumentelor de plată electronică operaţiuni de transferuri de fonduri, retragere de numerar şi altele, în favoarea lor ori altor membri ai grupării infracţionale", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Victimele grupării sunt cetăţeni austrieci, germani, finlandezi, suedezi, francezi şi danezi.

Etichete
Comenteaza