Guvernul a adoptat o decizie fără precedent: Doar vaccinaţii au voie la restaurant sau la spectacol în localitățițe cu rată peste 6 la mie

Guvernul a adoptat o decizie fără precedent: Doar vaccinaţii au voie la restaurant sau la spectacol în localitățițe cu rată peste 6 la mie
| Foto: mediafax.ro

Guvernul a adoptat, sâmbătă, propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit căreia doar persoanele vaccinate sau cele vindecate de COVID au voie la restaurant, nunţi, botezuri sau cinematograf. Practic, au fost scoase testele rapide şi cele PCR.

Așadar, în localităţile în care incidenţa depăşeşte 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile şi botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

În restaurante, baruri, cinematografe şi instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie, între orele 5.00 - 24.00.

În ce priveşte activităţile sportive în aer liber, pot participa cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie.

Spectacolele de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, vaccinate sau trecute prin boală. Magazinele şi mall-urile se închid la ora 22.00. De asemenea, spune Arafat, în zonele carantinate, persoanele vaccinate pot ieşi din casă şi în perioadele de interdicţie. Practic, au fost scoase testele rapide şi cele PCR.

Şeful DSU, Raed Arafat, spune că persoanele testate pot să se infecteze şi ajunge la terapie intensivă: „în localităţile cu peste 6 la mie am fost întrebaţi de ce nu permitem şi testaţilor. Există un management al riscului aici. Considerăm activităţile care au fost reglementate ca activităţi cu risc şi pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă ... testaţii, chiar dacă sunt testaţi, ei pot să se infecteze, pot să aibă probleme şi pot să ajungă la terapie intensivă”.

Comenteaza