News alert Update Foto Site-ul Consiliului Județean Cluj, spart de hackeri. Cer răscumpărare în bitcoin / Ce spune purtătorul de cuvânt

Site-ul Consiliului Județean Cluj, spart de hackeri. Cer răscumpărare în bitcoin / Ce spune purtătorul de cuvânt
| Foto: captură ecran

Site-ul forului administrativ județean clujean a fost spart, în cursul zilei de joi, de către hackerii de la Mewoless.

Update: În jurul orei 16:00, site-ul Consiliului Județean (CJ) Cluj și-a revenit și este accesibil publicului. Șeful serviciului de relații publice al CJ Cluj, Alin Iuga, a oferit mai multe detalii despre cele întâmplate.

„În realitate, atactul a vizat mai degrabă serverul care găzduiește site-ul nostru, serverul acela ține de o entitate privată. Specialiștii noștri IT acționează acum pentru remedierea totală. Există copie de rezervă, deci nu se pune problema să pierdem date sau să existe prejudicii.

Noi gestionăm doar date cu caracter public, nu se pune problema să fie afectate date cu caracter personal. Nici măcar cu titlu de glumă nu ne-am gândit să plătim acea răscumpărare. După această întămplare, vom muta găzduirea site-ului pe alt server chiar de astăzi. De asemenea, vom sesiza instituțiile abilitate, iar ele ar trebui să-și facă datoria”, a declarat pentru ZIUA de CLUU, Alin Iuga.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Știrea inițială: Hackerii au criptat datele și amenință că vor publica fișiere și date dacă nu vor primi 100 de dolari în bitcoin. Site-ul este inaccesibil pentru public de câteva zeci de minute.

„Toate fișierele au fost encriptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreți ca baza de date și fișierele site-ului să nu ajungă public pe internet aveți de plătit suma de 100 dolari în bitcoin”, era mesajul afișat pe site, atunci când cineva accesa adresa www.cjcluj.ro.

La ora 14:30, mesajul inițial a dispărut, iar site-ul arată astfel:

Hackerii au spart site-ul Consiliului Județean Cluj. Ce răscumpărare cer

Comenteaza