Hossu: Salariul minim de 700 de lei omoară piaţa internă, va scufunda şi mai mult economia

Hossu: Salariul minim de 700 de lei omoară piaţa internă, va scufunda şi mai mult economia
Salariul minim pentru 2012 de 700 de lei propus de Guvern va duce la pierderea pieţei interne, ceea ce va scufunda şi mai mult economia în această perioadă de criză, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

În opinia lui Hossu, valoarea de 700 de lei propusă de Guvern pentru salariul minim brut pe ţară nu este una bună, în sensul că elementul de bază, instrumentul salariului minim, de a combate frauda fiscală în piaţa muncii, de a reduce numărul de asistaţi sociali persoane active, nu va fi îndeplinit.

"Justificarea Guvernului privind o masură echilibrată este falsă, nu este în concordanţă cu productivitatea muncii, nu se fac corelări cu piaţa muncii, nu eşti stimulat să fii mai eficient. Remarc un continuu dezinteres al Guvernului de a aduce bani la buget. Regret că Guvernul are alte interese decât cele ale funcţionării reale a economiei", a spus lidetul "Cartel Alfa".

Potrivit lui Hossu, sindicatele au cerut un minimum privind valoarea salariului minim în 2012 de 775 de lei, deşi consideră că 800 de lei ar fi constituit un echilibru.

"775 de lei ar fi însemnat o creştere de 14 la sută, ar fi compensat pierderile reale, altfel vom pierde piaţa internă. Şi la polonezi este păstrat un echilibru cu piaţa internă. La noi nu, şi va scufunda şi mai mult economia", a subliniat Hossu.

Ministerul Muncii propune ca salariul minim brut pe ţară lunar în 2012 să fie 700 de lei, reprezentând 4,13 lei pe oră, la un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, proiectul de Hotărâre fiind supus, joi, dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.

Potrivit proiectului de act normativ, începând cu 1 ianuarie 2012, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la "700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2012 reprezentând 4,13 lei/oră".

Din ianuarie 2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 670 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe lună.

Prin proiectul de act normativ este propusă astfel o majorare de 4,47 la sută, de la 670 la 700 de lei.

Salariul de bază nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ceea ce înseamnă că niciun angajat nu poate câştiga în 2012 mai puţin de 700 de lei lunar.

Angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei, constatarea constravenţiei şi aplicarea sancţiunii fiind în sarcina Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi cel al municipiului Bucureşti.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până în 17 decembrie.

Premierul Emil Boc a transmis, marţi, patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei

Potrivit calculelor efectuate de Guvern, reducerea fiscalităţii ar avea impact pentru aproximativ 600.000 salarii aflate în grila cuprinsă între 700 lei şi 1.000 lei.

Discuţia pe tema salariului minim a avut loc, marţi, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor şi ai confederaţiilor sindicale.

În discuţii, sindicatele au solicitat însă creşterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

 

Etichete
Comenteaza