Hoţ de lemne, la un pas de a fi prins de ministrul Lucia Varga

Hoţ de lemne, la un pas de a fi prins de ministrul Lucia Varga
Un hoţ de lemne a scăpat ca prin urechile acului de controlul efectuat astăzi de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, în Ocolul Silvic Vlădeasa.

"Am avut un hoţ pe care am avut să îl prindem. Asta se întâmpla chiar în timpul controlului", a spus ministrul Lucia Varga. Totuşi, se pare că bărbatul venit la furat de lemne a reuşit să fugă de la faţa locului înainte ca inspectorii de Direcţia Silvică să ajungă la el.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a mers astăzi într-o viziă inopinată în comuna clujeană Mărişel, iar asta deoarece Clujul se află în topul judeţelor cu cele mai multe tăieri ilegale de arbori din ţară. Ca măsură de protejare a pădurilor, Varga a declarat că va iniţia un program pilot, o supraveghere prin satelit a zonelor forestiere. "Mă gândesc să iniţiez un program pilot prin care să supraveghem pădurile din Cluj, prin sistem de transmitere prin satelit, care poate fi dodat chiar şi cu senzori".

În timpul controlului de astăzi s-au verificat 169 de hectare de teren din Ocolul Silvic Vlădeasa. În judeţul Cluj, în ultimul an, s-au tăiat 61.000 metri cubi de lemn. Hoţii vând lemnul la preţ de nimic: "un metru cub, la preţul unui pachet de ţigări", a mai spus Varga.

Astăzi, vor fi controlate alte 12 zone forestiere din Cluj.

Ministrul Lucia Varga: "Codul silvic va fi modificat in mod radical". Clujul, în topul judeţelor cu defrişări necontrolate

Săptămâna trecută, la Băile Herculane, Lucia Varga a declarat că va modifica codul silvic va fi modificat în mod radical. Principalele prevederi sunt legate de inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, de o gestionare mai buna a micilor proprietati, de sprijinul acordat agentilor economici pentru prelucrarea primara a lemnului in Romania, dar si de compensatii acordate proprietarilor care nu-si pot exercita dreptul de proprietate in siturile Natura-2000. "Am demarat aceste modificari, pentru ca in Romania padurile sunt distruse. Sunt multe zone in care hotii de lemne taie in mod ilegal padurea, iar pierderile pe care statul roman le are sunt enorme. Nu ma refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi in perioada 1990-2011, ci de pierderile pe care le are, pana la urma, fiecare cetatean", a precizat duminica Lucia Varga.

Modificarea radicala a Codului silvic era necesara, mai ales ca, din nefericire, sunt foarte multe judete din tara unde se taie necontrolat padurile, a aratat ea. Din aceasta cauza, au fost initiate, pana acum, controale in Arges, in Bihor, in Cluj si Suceava.

"In continuare vom efectua controale acolo unde vom avea sesizari, pentru ca vrem sa tragem un semnal de alarma. Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a facut cu implicarea autoritatilor. Vreau sa reformam total Inspectoratele silvice, sa le facem eficiente, care sa aplice legea in Romania. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminati din sistem", a subliniat Lucia Varga.

 

Comenteaza