Hotelul Continental, pericol public. Tânără, rănită de o bucată de ornament GALERIE FOTO

Hotelul Continental, pericol public. Tânără, rănită de o bucată de ornament GALERIE FOTO
Hotelul Continental, ajuns o ruină, se dovedeşte a fi un adevărat pericol public. O tânără a ajuns miercuri seara la spital, după ce a fost lovită de o bucată de ornament desprinsă de pe faţada clădirii.

Construit în stil eclectic la sfârșitul secolului al XIX-lea în centrul Clujului, sub îndrumarea arhitectului Lajos Pákey, hotelul, deţinut în prezent de controversatul om de afaceri Ioan Bene, era, la un moment dat, unul din locurile emblematice ale oraşului. 

În ultimii ani a fost lăsat însă în paragină, interiorul deteriorându-se pe zi ce trece tot mai mult, iar exteriorul la fel, până în punctul în care clădirea a devenit un veritabil pericol public. 

Miercuri seara, o tânără de 27 de ani ce a trecut prin faţa hotelului a fost lovită în cap de o bucată de nornament ce s-a desprins de pe faţada clădirii dărăpănate. Victima a suferit un traumatism cranio-cerebral, fiind transportată la urgenţe, unde a primit îngrijirile medicale necesare, aflându-se în afara oricărui pericol. 

La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie, care au curățat fațada de bucăți de ornamente și tencuială ce ar putea răni trecătorii. Acţiunile de intervenţie au continuat şi în cursul zilei de joi, motiv pentru care traficul de pe strada Napoca şi de pe strada Clinicilor a fost sugrumat. 

Din nefericire, acesta nu este un caz izolat, situaţii asemenătoare, însă nesoldate cu victime, fiind întâlnite de mai multe ori pe parcursul acestui an. Două dintre cele mai recente cazuri s-au petrecut chiar în noiembrie. La începutul lunii echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe au fost solicitate să intervină la o clădire pe strada Horea, nr. 6, întrucât pe faţada acesteia un ornament era pe punctul de a cădea. La sfârşitul lunii, o bună parte din fațada unui imobil din apropierea Camerei de Comerț și Industrie Cluj, unde se află Zaza Cafe, pe strada Stephan Ludwig Roth, s-a prăbușit pe trotuar. 

Primăria a anunțat în vară că va renova 10 clădiri cu probleme, cu fonduri de la bugetul local, urmând să recupereze banii de la proprietarii imobilelor. Imobilele sunt situate pe străzile Memorandumului, Samul Micu, Ion Rațiu, Eroilor, Regele Ferdinand, Horea, respectiv în Piața Avram Iancu. În cadrul primei etape, proprietarii imobilelor au fost somaţi să ia, din proprie iniţiativă, măsuri pentru realizarea lucrărilor de intervenţie, însă nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

Proprietarii clădirilor care, prin nivelul de degradare al locuinţei pun în pericol integritatea fizică, respectiv viaţa şi siguranţa populaţiei sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane sunt obligaţi, în conformitate cu legea, din proprie iniţiativă să ia măsuri de realizare a intervenţiilor necesare reabilitării clădirilor.

În 2013, administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să îi returneze în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au demarat lucrările de refaţadizare.

Imaginile ce însoţesc materialul au fost trimise de un cititor al publicaţiei!

Comenteaza