Hotelul Continental, scos la licitație. Proprietarul Ioan Bene, urmărit internațional

Hotelul Continental, locul de întâlnire al boemiei clujene de altădată, este scos la vânzare de către cunoscuta casă de licitații Artmark Historical Estate. Prețul este disponibil doar la cerere. Clădirea a fost construită în 1895, are o suprafață construită de 8.500 mp și dispune de 105 camere și 80 de băi.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice.

Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea. Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic. Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj. Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840) găzduia personalitățile sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități de ultimă oră va deveni noua destinație. În acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent și a fost prima clădire electrificată din oraș, curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906. Arhitectul Pákey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior. Datorită amplasării ultracentrale, la câțiva pași de sediile ziarelor și Universitate, cafeneaua, găzduită de salonul albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire a boemei clujene, frecventată de jurnalişti, scriitori şi universitari.

Supranumită „Redacția”, găzduia cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile grandioase. Cafeneaua literară a funcționat timp de jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit legendei, inclusiv cunoscutul dramaturg I.L. Caragiale ar fi savurat o cafea aici, iar premierul Octavian Goga ar fi fost otrăvit mortal în restaurantul Hotelului New York, unde se oprise în drum spre Ciucea. După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a redevenit hotel, sub numele de Continental. Restaurantul a continuat să funcționeze, spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, având o ambianță aparte. La începutul anilor 2000 spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanţul hotelier național cu acelaşi nume. 

Conti, cumpărat de Bene în 2013 

În anul 2013, hotelul a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene (prin firma Napocamin), condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare şi care a fugit în Italia. Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro. VEZI Noua faţă a hotelului Continental din Cluj

Procesul de restaurare a început în 2016 și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice. Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere. 

Afaceristul clujean Ioan Bene, dat în urmărire generală

Inspectoratul General al Poliției Române l-a inclus pe omul de afaceri clujean Ioan Bene în lista infractorilor urmăriți național. Acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală. Mai multe AICI!

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza