Hub-ul național M100 se lansează la Cluj-Napoca. Ce rol și obiective va avea

Hub-ul național M100 se lansează la Cluj-Napoca. Ce rol și obiective va avea

Conferința de lansare a Hub-ului național M100 va avea loc luni, 18 decembrie 2023 și se va desfășura la Hotelul Radisson Blu.

Evenimentul va începe la ora 10:00 și va fi deschis de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Patrick Child, Deputy General Director, DG Environment, Comisia Europeană și Ovidiu Cîmpean, coordonatorul Hub-ului M100 și secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

La lansare vor participa reprezentanți ai Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai UEFISCDI.

Lansarea Hub-ului Național M100 va avea loc în cadrul unui eveniment amplu dedicat neutralității climatice în care reprezentanți ai Comisiei Europene, autorități naționale și regionale, reprezentanți ai orașelor, ai mediului academic, ai ONGurilor și ai comunităților urbane din România și din Europa se vor întâlni la Cluj Napoca pentru a dezbate progresele înregistrate în implementarea la nivel național a Misiunii UE “100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Timp de două zile, participanții la eveniment vor discuta despre provocările tranziției către neutralitate climatică și despre cum platormele naționale pot ajuta în implementarea Misiunii UE.

În acest context, Hub-ul național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii “100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” de a facilita accesul la surse de finanțare din fonduri europene, destinate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale.

M100 va avea două obiective: sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București - sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea; și lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.

Mai mult decât atât, M100 își propune să devină o platformă de experiment, facilitare și informare, un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă”. Expertiza Hub-ului național M100 va sprijini orașele selectate în implementarea Misiunii pe baza principiului parteneriatului, transparenței și a guvernării participative.

Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării M100 - Hubul naţional pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE “100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, a fost aprobat în ședința de Guvern din data de 12 octombrie 2023.

Comenteaza