Şi ei au bani de dat...

Şi ei au bani de dat...
Printre datornicii prezenţi pe aşa numita „listă a ruşinii” publicată de ANAF apar şi câţiva clujeni cu nume destul de sonore, majoritatea politicieni, dar şi câţiva artişti.

Sumele datorate nu sunt mari, cu puţine excepţii, majoritatea gravitând în jurul a 2.000 de lei. Pe lista ANAF apare un singur candidat la funcţia de primar al Clujului, Liviu Alexa, cu cea mai mare sumă dintre personalităţile idetificate de ZIUA de CLUJ (33.738 de lei). Însă, aşa cum a subliniat chiar ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, „lista ruşinii" conţine situaţia datoriilor la data de 31 martie 2016, or, zilele trecute, Alexa a prezenta public un certificat de atestare fiscală, potrivit căruia, în acest moment, candidatul PML nu mai are nici o datorie la stat.

Datornic în 31 martie cu 5.483 de lei, dar la zi cu plăţile în acest moment susţine că este şi consilierul local PNL (candidat pentru un nou mandat) Radu Constantea. „E plătită. Sunt datorii mai vechi, nici nu ştiam de ele, dar acum sunt plătite", a afirmat Constantea.

Un alt candidat cu datorii, care speră să-şi reînnoiască mandatul de consilier judeţean PNL în 5 iunie este Mariana Leş, care figurează pe lista menţionată cu suma de 2.770 de lei. „Nu ştiam, dar probabil e vorba de impozite pe casă şi pe maşină, pe care, oricum, le pot plăti până în 31 mai", a spus Leş.

Pe lista cu datornici apare şi un preşedinte de organizaţie judeţeană de partid, şeful PNŢCD Cluj Horea Dan, cu o restanţă de plată de 4.629 de lei, de pe urma unei firme închise de mult. El se consideră, însă, tâlhărit de stat. „M-am judecat cu statul timp de nouă ani şi, în tot acest timp, m-au judecat în lipsă, pentru că m-au citat la vechea adresă a firmei. Culmea este că a doua zi după ce s-a dat sentinţa definitivă şi nu mai puteam face nimic, m-au găsit acasă să mi-o comunice. Ăstai statul român, asta e tâlhărie. De atunci am poprire pe cardul de salariu. Am ajuns să mă rog să dau ortul popii până nu apucă să-mi ia toţi banii, să mor înainte de ultima rată, numai să nu-şi poată lua ei toată suma", a declarat Dan.

Poate cel mai cunoscut politician prezent pe lista publicată de ANAF este fostul senator UDMR Eckstein-Kovacs Peter, cu o sumă deloc de neglijat, 12.499 de lei. „Ştiu că am o creanţă şi o voi rezolva când voi avea suma respectivă", s-a limitat el să comenteze.

Un alt politician aflat oarecum în retragere, al cărui nume apare pe „lista ruşinii" este fostul deputat şi consilier judeţean UDMR Matis Jeno, cu o datorie de 2.365 de lei. „Nu ştiam că am datorii aşa de mari, mă gândesc că ar fi trebuit să mă înştiinţeze. Acum câteva luni am primit o înştiinţare că aş avea de plătit o sută şi ceva de lei. Probabil îmi vor reţine de pe card", a comentat Matis.

Nu lipsesc de pe listă nici artiştii, mai exact doi reprezentanţi ai lumii muzicale. Primul dintre ei este interpretul de muzică populară Aurel Tămaş, cu od atorie de 6.021 de lei. „Nu-i nici o problemă, oi fi întârziat două, trei zile cu ceva plată. Oricum, la câţi bani am dat eu statului român pe munca mea, fără să primesc nimic înapoi, chiar mă mândresc că-s pe lista aia", a spus Tămaş.

Cel de-al doilea artist clujean dator la stat, cu 2.213 lei, este cantautorul Emeric Imre. La rândul său, şi el se simte tâlhărit de stat. „Datoria asta o am de doi ani. De atunci ei se tot servesc de pe cardul meu şi, culmea, eu apar cu aceeaşi datorie. Zilele trecute mi-au intrat 1.500 de lei de la Uniunea Compozitorilor şi, când am mers la bancă, mi-au spus că mai am 600 de lei că statul se servise deja cu 900 de lei din banii mei. Cum spuneam, de doi ani îmi tot iau din bani, dar datoria rămâne la fel, chiar nu mai înţeleg nimic, asta e bătaie de joc, Am să-i dau judecată, să le cer banii înapoi", a afirmat Imre.

 

Comenteaza